Feladat: Gy.2564 Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Nagy Judit 
Füzet: 1990/február, 70 - 71. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Szögfelező egyenes, Körök, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1989/május: Gy.2564

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Jelöljük az adott háromszög csúcsait és oldalait a szokásos módon A, B, C, illetve a, b, c-vel. Az A-ból induló belső, illetve külső szögfelezőnek a BC egyenessel való metszéspontja legyen FA, illetve GA. Az FAGA szakaszra mint átmérőre rajzolt kör legyen kA. Hasonló módon kapjuk a kB és kC köröket.
Ismeretes (lásd pl.: Geometriai feladatok gyűjteménye I.), hogy kA a B és C pontokhoz és a cb arányhoz tartozó Apollóniusz-kör, vagyis azoknak a P pontoknak a mértani helye, amelyekre PBPC=cb. Hasonlóan a kB, illetve a kC azon Q, illetve R pontok mértani helyei, melyekre QCQA=ac, illetve RARB=ba.
Tekintsük a kA és kB körök P1 és P2 metszéspontjait, (Később megmutatjuk, hogy ez a két metszéspont mindig létezik.) Ezekre:

PiBPiC=cbésPiCPiA=ac.
Tehát
PiBPiA=ab(i=1,2),
vagyis ez a két pont rajta van kC-n is. Tehát a P1P2 szakasz mind a három körnek húrja. Ez azt jelenti, hogy a P1P2 szakasz felező merőlegesén mind a három körnek a középpontja rajta van. E három középpont pedig éppen a feladatunkban szereplő három pont.
 
 

Azt kell még megmutatnunk, hogy a három kör közül valamelyik kettő metszi egymást. Feltehetjük, hogy β a háromszög legkisebb szöge. Ekkor GA a BC oldal C-n túli, GC pedig a BA oldal A-n túli meghosszabbításán van, vagyis C az FAGA, A pedig az FCGC átmérőn. Tehát C (a kC körvonal egyik pontja) belső pontja kA-nak. A (a kA egyik pontja) pedig belső pontja kC-nek. Ebből nyilvánvalóan következik, hogy a kA és kC körök metszik egymást.
Ezzel a feladatot megoldottuk.
 

Nagy Judit (Miskolc, Földes F. Gimn., I. o. t.)
dolgozata alapján