Feladat: Gy.2563 Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Újváry-Menyhárt Zoltán 
Füzet: 1990/október, 306 - 307. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Tengelyes tükrözés, Magasságvonal, Szögfelező egyenes, Körülírt kör, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1989/május: Gy.2563

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Megmutatjuk, hogy az eA, eB, eC egyenesek mindegyike átmegy az ABC háromszög köré írható kör O középpontján. Elegendő belátnunk, hogy az eA egyenes átmegy az O ponton, a másik két egyenesre a bizonyítás hasonlóan végezhető el.

 
 

1. ábra
 

Jelöljük az A-ból induló magasság talppontját T-vel, az A csúcshoz tartozó belső szögfelező és BC metszéspontját F-fel. Először azt bizonyítjuk be, hogy az eA egyenes megegyezik az AT egyenes AF-re vonatkozó tükörképével. Jelöljük a T pont P-re, illetve Q-ra vonatkozó tükörképét D-vel, illetve E-vel. eA és DE metszéspontját pedig R-rel (1. ábra). Azt kell belátnunk, hogy TAR=2TAF. A PQ szakasz középvonal a TDE háromszögben, ezért DE párhuzamos PQ-val, vagyis eA DE-re is merőleges. Az AT szakasz AB-re vonatkozó tükörképe AD, AC-re vonatkozó tükörképe pedig AE, ezért az ADE háromszögben AD=AE. Továbbá DAE=DAT+TAE=2BAT+2TAC=2BAC. Tudjuk, hogy AR merőleges DE-re, ezért AR felezi az ADE egyenlő szárú háromszög A-nál levő szögét, vagyis DAR=12DAE=BAC=2BAF. Ezeket az összefüggéseket felhasználva:
TAR=DAR-DAT=2BAF-2BAT=2(BAF-BAT)==2TAF.


Ezzel beláttuk, hogy az eA egyenes valóban az A-hoz tartozó magasságvonalnak az A-hoz tartozó belső szögfelezőre vonatkozó tükörképe. Most bebizonyítjuk, hogy ez a tükörkép mindig átmegy az O ponton.
 
 

2. ábra
 

Ismert (lásd pl. Geometriai feladatok gyűjteménye I., 968. feladat), hogy az AF egyenes és a BC oldal felező merőlegese ugyanabban az M pontban metszi a háromszög köré írt (O középpontú) kört ‐ M a BC ív felezőpontja (2. ábra). Az OA és az OM szakaszok a köré írt kör sugarai, ezért az OAM háromszög egyenlő szárú, tehát OAM=OMA. Másrészt AT is és OM is merőleges a BC oldalra, ezért a TAM és az OMA váltószögek. Így OAM=TAM, tehát AT-nek AM-re vonatkozó tükörképe átmegy O-n.
 

Ujváry‐Menyhárt Zoltán (Budapest, Fazekas M. Gimn., I. o. t.)
dolgozata alapján.