Feladat: Gy.2540 Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Eötvös Levente 
Füzet: 1990/január, 17 - 19. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Síkgeometriai szerkesztések, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1989/február: Gy.2540

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A szerkesztést egy speciális egyenlő szárú háromszög tulajdonságait felhasználva fogjuk elvégezni. Legyen ACD egy olyan háromszög, amelyben AC=CD=2AD. Jelöljük az AC szár felezőpontját B-vel, AB felezőpontját pedig F-fel (1. ábra).

 
 

1. ábra
 

Ekkor AB=AD, továbbá az AFD háromszög hasonló az ADC háromszöghöz, mivel AFAD=ADAC=12, és a két háromszögnek az A-nál levő szöge közös. Tehát AD=FD. Ezt felhasználva a szerkesztést a következőképpen végezhetjük el:
A megadott AB szakasszal mint sugárral B körül kört rajzolunk. A kör kerületére A-ból kiindulva háromszor egymás után felmérjük az AB távolságot, így kapjuk a C pontot (2. ábra), ami éppen A-nak B-re vonatkozó tükörképe.
 
 

2. ábra
 

A C középpontú, CA sugarú, és az A középpontú, AB sugarú körök két metszéspontja legyen D és D'. Ekkor ACD és ACD' az 1. ábrán szereplőhöz hasonló egyenlő szárú háromszögek. Végül a D, illetve D' középpontú, DA=D'A sugarú körök A-tól különböző F metszéspontja a fentiek alapján éppen az AB szakasz felezőpontja.
 
 

3. ábra
 

II. megoldás. Az A és B körüli, AB=1 sugarú körök metszéspontjai a 3. ábrán C1 és C2, röviden: A(1)B(1)=C1, C2, ekkor C1C2=3. Továbbá B(1)C(3)=A', és AA'=2. Most A, B, majd D körül 2 sugárral írunk kört, a metszéspontok D, G1, G2, így ADG1 és BDG2 szabályos háromszögek, AD, ill. BD oldaluk H1, H2 felezőpontját a G1 körüli, 3 sugarú kör metszi ki az első két körből (i=1,2), ekkor H1H2 az ABD háromszög középvonala. Végül H1(1)H2(1)=F. (10 kört rajzoltunk.)
 

Eötvös Levente (Debrecen, Fazekas M. Gimn., I. o. t.) dolgozata alapján
 

Megjegyzések. 1. Néhány dolgozat körök érintkezési pontját kívánta felhasználni. Ez nem eukleidészi szerkesztés, két megrajzolt körrel csak két különböző metszéspontjukat tekintjük meghatározottnak , ha ilyen helyzetűek. Mégis bemutatjuk, mert egyébként helyesen, ezek is "hálózatot szőttek'' a felezőpont céljára. Ilyenben ki lehet számítani az adódó metszéspontok közti távolságokat, illetve a pontok koordinátáit. A 4. ábrán C1C2D és E1E2P szabályos háromszögek, oldalhosszuk 2, ill. 1.
 
 

4. ábra
 

Ezeket tudva az E1 érintkezési pontot meg lehet szerkeszteni kizárólag körzővel mint a már ismert D és C1 pontok által meghatározott egyenesnek az egyik körrel való metszéspontját ‐ de csak több lépésben.
 

2. Számítás pótolta az egyenes vonalzó mellőzését szeptemberi számunk cikkében.
 

Megjegyzés. Be lehet bizonyítani, hogy minden olyan euklideszi értelemben vett szerkesztés, ami körzővel és vonalzóval elvégezhető, elvégezhető csupán körző használatával is. Ezt az érdekes tételt egymástól függetlenül G. Mohr dán és L. Mascheroni olasz matematikus fedezte fel.