Feladat: Gy.2532 Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  András Szilárd 
Füzet: 1990/november, 384 - 385. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Magasságpont, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1989/január: Gy.2532

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A megoldás során felhasználjuk a pont körre vonatkozó hatványának, valamint két kör hatványvonalának fogalmát, és ezek alapvető tulajdonságait. Az ezzel kapcsolatos definíciók és állítások megtalálhatók pl. a Geometriai feladatok gyűjteménye II. 923. és 931. feladatában.
Először bebizonyítunk egy segédtételt:
(*) Legyen X és Y az ABC háromszög AC, illetve BC oldalegyenesének tetszőleges pontja. Ekkor az AY és a BX átmérőjű körök hatványvonala tartalmazza az ABC háromszög M magasságpontját.

 
 

1. ábra
 

Jelöljük az ABC háromszög A-hoz, illetve B-hez tartozó magasságának talppontját A1-gyel, illetve B1-gyel, az AY és a BX átmérőjű köröket pedig kA-val és kB-vel (1. ábra). Ekkor AA1Y=BB1X=90, ezért az A1 pont rajta van a kA, a B1 pont pedig a kB körön; továbbá az A1 és a B1 pont rajta van az AB átmérőjű k körön. Ezért az M pontnak a kA és a kB körre vonatkozó hatványa MAMA1 és MBMB1 megegyezik, mert mindkettő egyenlő az M pont k-ra vonatkozó hatványával. Vagyis M rajta van a két kör hatványvonalán.
 
 

2. ábra
 

Térjünk rá az eredeti feladatunk megoldására. Jelöljük a 4 egyenes 6 metszéspontját a 2. ábrán látható módon P, Q, R, S, T, U-val. Válasszunk ki a 6 metszéspont közül 2-2 szemköztit ‐ azaz olyanokat, amelyek nincsenek egy egyenesen ‐, ábránkon P, U-t és S, Q-t. Azt állítjuk, hogy a PU és az SQ átmérőjű körök hatványvonala tartalmazza mind a négy magasságpontot. Ez segédtételünkből következik, ha azt négyszer alkalmazzuk az alábbi választásokkal:
1.2.3.4.A:PPSQB:SQUUC:RTTRX:QSPPY:UUQS

Ezzel feladatunk állítását bebizonyítottuk.
 
András Szilárd (Csíkszereda, Matematika‐Fizika Líceum., I. o. t.)

dolgozata alapján