Feladat: Gy.2517 Korcsoport: 14-15 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Ágoston N. ,  Álmos Á. ,  Bánfalvi K. ,  Berke Mónika ,  Boncz A. ,  Dorogi P. ,  Erben P. ,  Fügedi Zs. ,  Hajnal Veronika ,  Hegedűs L. ,  Horváth J. (Jászberény) ,  Imreh Cs. ,  Jurányi Zs. ,  Káli Sz. ,  Kiss 128 I. ,  Kiss 623 Gy. ,  Kovács F. ,  Magó K. ,  Maróti M. ,  Miklós Gy. ,  Molnár Sáska G. ,  Monori A. ,  Nagy 999 Judit ,  Németh S. ,  Pataki A. ,  Risbjerg Anna ,  Skopál Judit ,  Soltész Andrea ,  Szalkai Á. ,  Szőllőssy G. ,  Török F. ,  Újváry-Menyhárt Zoltán ,  Virág B. ,  Zsák A. 
Füzet: 1989/szeptember, 258 - 261. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Középpontos tükrözés, Tengely körüli forgatás, Paralelepipedon, Térfogat, Szabályos tetraéder, Vektorok lineáris kombinációi, Vektorok, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1988/november: Gy.2517

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás. A feladatot a tetraéderekhez tartozó bennfoglaló paralelepipedonok segítségével oldjuk meg. Ismert (lásd pl. Geometriai feladatok gyűjteménye I., 2069., 2074. és 2083. feladatait), hogy minden tetraédernek létezik bennfoglaló paralelepipedonja, amelynek a térfogata éppen a tetraéder térfogatának a háromszorosa. Tudjuk továbbá azt is, hogy az egységnyi élű ABCD szabályos tetraéder bennfoglaló paralelepipedonja az 12 élhosszúságú AECFGBHD kocka. Elegendő az A'B'C'D' tetraéder bennfoglaló paralelepipedonját meghatároznunk.

 
 
1. ábra
 

A tükrözések miatt az 1. ábrán látható A'AD',B'BA',D'DC' és C'CB' háromszögekben megegyezik két-két oldal és az azok által bezárt szög, tehát ezek a háromszögek egybevágók. Ez viszont azt jelenti, hogy a bennfoglaló paralelepipedonnak négy olyan oldallapja van, amelyek egyenlő hosszúságú átlókkal rendelkező paralelogrammák, azaz téglalapok. Megmutatjuk, hogy a paralelepipedon másik két lapja pedig négyzet. Ehhez elegendő belátnunk, hogy A'C' és B'D' egyenlő hosszú, egymásra merőleges szakaszok. Tekintsük azt az egybevágósági transzformációt, amely az ABCDEFGH kockának a középpontjára való tükrözéséből, majd pedig az AC és BD szakaszok felezőpontját összekötő egyenes körüli +90-os forgatásból áll. Vizsgáljuk meg, hogy mi lesz az egyes pontok képe:
a tükrözésnél   a forgatásnál



AHDBFACGBDEC.


Ezért A' képe A képének B képére vonatkozó tükörképe, azaz D-nek A-ra való tükörképe, tehát D'. Ugyanígy kapjuk, hogy C' képe B'. Tehát A'C' egyenlő hosszú B'D'-vel, a szögük pedig 90, mert a tükrözés nem változtatja meg a szöget, az elforgatás pedig éppen 90-os volt.
 
 
2. ábra
 


Tehát A'B'C'D' bennfoglaló paralelepipedonja négyzet alapú egyenes hasáb. Vetítsünk merőlegesen ennek a hasábnak az alaplapjára; a P pont képét jelölje P* (2. ábra). A tükrözések miatt az ábrán egyformán jelölt szakaszok egyenlő hosszúak, tehát a hasáb alapjának az éle az ABCDEFGH kocka élének a 5-szöröse. Hasonlóan vetítsünk merőlegesen az A'B'C'D' tetraéder bennfoglaló hasábjának egyik oldallapjára (3. ábra).
 
 
3. ábra
 
Az egyformán jelölt szakaszok ezúttal is a tükrözések miatt egyenlőek. Származtatásukból következően az A'C',B'D' egyenesek párhuzamosak a kocka AECF, GBHD lapjaival, amelyek ezért párhuzamosak a hasáb alapjával. Így a 3. ábrán az A**C** és a B**D** egyenesek távolsága megegyezik a kocka élhosszúságával, ennek tehát a hasáb magasága éppen a 3-szorosa. Ezek szerint a hasáb térfogata a kocka térfogatának 553=15 -szöröse, tehát A'B'C'D' térfogata is 15-szöröse ABCD térfogatának.
 

II. megoldás. A vektorok vegyesszorzatának ismeretében rövidebben is megoldható a feladat.
Legyen DA=a,DB=b,DC=c. Ekkor DA'=2b-a,DB'=2c-b,DC'=-c és DD'=2a. Ezért C'A'=DA'-DC'=2b-a+c és ugyanígy C'B'=3c-b,CD'=2a+c (4. ábra).
 
 
4. ábra
 

Ekkor az ABCD tetraéder térfogata:
V=16|abc|.
Az A'B'C'D' tetraéder térfogata pedig:
V'=16|(2b-a+c)(3c-b)(2a+c)|==16|12bca+abc-2cba|==16|15abc|=15V.
A'B'C'D' térfogata az ABCD térfogatának 15-szöröse.
 

Megjegyzések. 1. A második megoldás során nem használtuk ki az ABCD tetraéder szabályosságát, tehát tetszőleges tetraéderre igaz, hogy ha csúcsait a feladatban leírt módon tükrözzük, akkor a tükörképek által meghatározott tetraéder térfogata az eredeti tetraéder térfogatának 15-szöröse.
2. A hibás dolgozatok 95%-a abból a helytelen feltevésből keletkezett, hogy az A'B'C'D' tetraéder szabályos. Nem szabad mindig biztosra venni a szimmetria öröklődését.