Feladat: Gy.2516 Korcsoport: 14-15 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Barabás Gyula 
Füzet: 1989/december, 455 - 457. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Beírt alakzatok, Terület, felszín, Négyszögek geometriája, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1988/november: Gy.2516

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Az adott pontok helyzetétől függően több esetet kell megkülönböztetnünk:
Ha az adott pontok között van három, amelyek egy egyenesbe esnek, akkor az ezek által meghatározott elfajult háromszög területe 0, tehát ekkor az állítás igaz.

 
 
1. ábra
 

Ha a négy pont között van egy, amelyik a másik három által alkotott háromszög belsejében helyezkedik el, akkor ‐ az 1. ábra jelöléseit használva:
TP1P2P4+TP2P3P4+TP1P3P4=TP1P2P3TABC=1.
Ebből pedig nyilván következik, hogy a P1P2P4, P2P3P4 és P1P3P4 háromszögek mindegyikének a területe nem lehet 1/3-nál nagyobb; ebben az esetben is igaz a feladat állítása.
Hátra van még annak az esetnek a vizsgálata, amikor az adott pontok egy konvex négyszöget határoznak meg. A bizonyítás során két segédtételt fogunk használni :
 

(1) Minden konvex négyszögbe beírható olyan paralelogramma, amelynek három csúcsa megegyezik a négyszög valamely három csúcsával.
 
 
2. ábra
 

Bizonyítás. Ha a négyszög maga is paralelogramma, akkor készen vagyunk. Ha a négyszög nem paralelogramma, akkor feltehetjük, hogy az AB és CD oldalai az M pontban metszik egymást (2. ábra), ahol például A és D, illetve M a BC egyenes különböző oldalain helyezkednek el. Válasszuk ki A és D közül azt, amelyiknek BC-től mért távolsága a kisebb; feltehetjük, hogy esetünkben ez éppen az A pont. Húzzunk A-n keresztül párhuzamost BC-vel, e párhuzamos a CD egyenest E-ben metszi. Feltevéseinkből következik, hogy E a CD szakaszon van, így a keletkezett ABCE trapézt az ABCD négyszög tartalmazza. Azt is tudjuk, hogy BC<AE, hiszen M a BC-nek AE-vel ellentétes oldalán van. Tehát a C-n át AB-vel húzott párhuzamos egy F belső pontban metszi az AE szakaszt. Vagyis az ABCF paralelogrammát tartalmazza az ABCE trapéz, és így az ABCD négyszög is. Ezzel az (1) segédtételt beláttuk.
 

(2) Egy háromszögben elhelyezkedő paralelogramma területe legfeljebb fele a háromszög területének.
Ennek az állításnak a bizonyítása megtalálható a 2524. gyakorlat megoldásában, lapunk szeptemberi számának 263. oldalán.
Ezek után a harmadik eset bizonyítása már egyszerű : Az 1. segédtétel alapján kiválasztható a négy pont közül három, melyek egy, a háromszögben fekvő paralelogrammának csúcsai. A 2. segédtétel szerint ennek a paralelogrammának a területe legfeljebb 1/2. Egy paralelogramma három csúcsa által alkotott háromszög területe azonban pontosan a paralelogramma területének fele, esetünkben legfeljebb 1/4.
 

Barabás Gyula (Nyíregyháza, Krúdy Gy. Gimn., II. o. t.) dolgozata alapján