Feladat: Gy.2502 Korcsoport: 14-15 Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Molnár-Sáska Gábor 
Füzet: 1989/március, 115. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyenlőtlenségek, Logikai feladatok, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1988/október: Gy.2502

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Könnyen látható, hogy 4 tonnánál nagyobb teher elszállítására nem vállalkozhatunk. Legyen ugyanis D tetszőleges pozitív egész szám, és tegyük fel, hogy valaki 4+D tonna teher elszállítását vállalja. Ha most a raktárban 12+d tonna súlyú csomagok vannak, ahol 0<8d<D, akkor ezekből a 4 tonnás autóra legfeljebb hét, az 1 tonnásra pedig csupán egy rakható fel, így összesen legfeljebb nyolc csomag szállítható, melyek összsúlya, 4+8d, kisebb a vállalt mennyiségnél.
Ha csak 4 tonnát vállalunk, akkor ezt az ígéretünket biztosan teljesíteni tudjuk. Kezdjük el ugyanis megrakni a 4 tonnás teherautót, és az első olyan csomagot, amelyik már nem fér fel, rakjuk a másik, az 1 tonnás kocsira. Ez itt biztosan elfér majd, és a két kocsin összesen több, mint 4 tonna teher lesz. Ígéretünket már túl is teljesítettük, azonban, mint láttuk, ezt a többletet nem tudjuk előre biztosítani.

 
 Molnár-Sáska Gábor (Bp., Kodály Zoltán Ének-Zenei Ált. Isk., 8. o. t.)
 dolgozata alapján
 
Megjegyzés. Hasonlóan igazolható, hogy a megadott feltételek esetén egy 1 tonnás és egy t tonnás teherautóval nem vállalhatjuk t tonnánál több teher elszállítását, viszont minden esetben t tonnánál többet tudunk felrakni a két teherautóra.