Feladat: Gy.2499 Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Mikulás Imre 
Füzet: 1989/április, 165 - 167. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Geometriai egyenlőtlenségek, Trigonometriai azonosságok, Hozzáírt körök, Hossz, kerület, Diszkusszió, Háromszögek szerkesztése, Körérintési szerkesztések, Szögfüggvények, síkgeometriai számítások, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1988/szeptember: Gy.2499

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás. Tekintsük a feladatot megoldottnak. Az ABC háromszög BC oldalához hozzáírt kör érintse a háromszög oldalegyeneseit a D,F,E pontokban, az AC oldalhoz hozzáírt kör pedig ezt az oldalt a G pontban (1. ábra).

 
 
1. ábra
 

Tudjuk, hogy egy külső pontból a körhöz húzott két érintőszakasz egyenlő, ezért BD=BE és CD=CF; tehát az AE=AB+BE és az AF=AC+CF szakaszok összege megegyezik az ABC háromszög kerületével. De AE=AF, tehát mindkét szakasz hosszúsága megegyezik a háromszög félkerületével, s-sel. Ezt felhasználva már el tudjuk végezni a szerkesztést:
Felveszünk egy ra sugarú kört és a kerületén tetszőlegesen kijelöljük az F pontot. Megszerkesztjük a kör F-beli érintőjét és erre felmérjük az FA=s távolságot, ami adott. Ezután A-ból megszerkesztjük a körhöz a másik érintőt (ez éppen a háromszög AB oldalegyenese). A másik hozzáírt kör érinti az AF és az AB egyeneseket, sugara pedig adott, tehát ezt a kört is meg tudjuk szerkeszteni. (A kör középpontja rajta van az FAB szög külső szögfelezőjén, és az AB egyenestől rb távolságra lévő párhuzamos egyenesen is.) Végül a BC egyenest úgy kapjuk, hogy megszerkesztjük a két kör AF-től különböző közös belső érintőjét. (Két kör közös érintőjének szerkesztése megtalálható pl. a Geometriai feladatok gyűjteménye I. 633. feladatában.) A leírtakból következik, hogy az így szerkesztett ABC háromszög egyik hozzáírt körének sugara ra, egy másik hozzáírt körének sugara rb, kerülete pedig 2AF=2s, vagyis a háromszög megfelel a követelményeknek.
A szerkesztés pontosan akkor végezhető el, ha a G pont az AF szakasz belső pontja. Ebben az esetben 1 megoldás van, egyébként pedig nincs megoldás. (A II. megoldásban megmutatjuk, hogy G pontosan akkor belső pontja az AF szakasznak, ha rarb<s2.)
 

II. megoldás. Használjuk a 2. ábra jelöléseit.
 
 
2. ábra
 

Az AT1O1 és BT2O2 derékszögű háromszögeket meg tudjuk szerkeszteni, hiszen ismert két-két befogójuk (AT1=BT2=s,O1T1=ra és O2T2=rb). Az AO1 és a BO2 egyenesek viszont szögfelezők az ABC háromszögben, tehát O1AT1=α2 és O2BT2=β2. Ezért a szerkesztendő ABC háromszög két szöge megszerkeszthető az AT1O1 és a BT2O2 háromszögek segítségével. Így tudunk szerkeszteni ABC-hez hasonló A'B'C' háromszöget, majd ezt a kerületek arányában nagyítva/kicsinyítve kapjuk az ABC háromszöget. Az így szerkesztett háromszög nyilván eleget tesz a feltételeknek.
A szerkeszthetőségnek az a feltétele, hogy α+β180-nál kisebb (és természetesen pozitív) legyen. Ez ekvivalens a 0<α2+β2<90 feltétellel; azaz pontosan akkor létezik megoldás, ha tg(α2+β2)>0. Mivel tgα2=ras,tgβ2=rbs, ezért
tg(α2+β2)=tgα2+tgβ21-tgα2tgβ2=ras+rbs1-rarbs2.
Ez a tört akkor pozitív, ha a nevezője pozitív, tehát a megszerkesztendő háromszög pontosan akkor létezik, ha s2>rarb. Ekkor a feladatnak 1 megoldása van, egyébként pedig nincs megoldása.
 

 Mikulás Imre (Nyíregyháza, Krúdy Gyula Gimn., II. o. t.)
 dolgozata alapján