Feladat: Gy.2493 Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Füzet: 1989/január, 24 - 26. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Szabályos sokszög alapú gúlák, Gúlák, Térfogat, Szabályos testek, Térelemek és részeik, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1988/május: Gy.2493

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Jelöljük a tetraéder csúcsait A, B, C, D-vel, középpontját pedig O-val. Az élfelező merőleges síkok azokat a pontokat tartalmazzák, amelyek a kiválasztott él két végpontjától egyenlő távolságra vannak. Mivel OA=OB=OC=OD, ezért mindegyik élfelező merőleges sík átmegy az O ponton. Tetraéderünk minden éle egyenlő, ezért mindegyik élfelező merőleges sík átmegy a szemben fekvő él két végpontján is ‐ pl. az AB élfelező merőleges síkja C-n és D-n ‐, azaz tartalmazza a szemben fekvő élt. Tehát az élfelező merőleges síkok megegyeznek azokkal a síkokkal, amelyek átmennek a tetraéder középpontján és tartalmazzák egy-egy élét (1. ábra).

 
 
1. ábra
 

A szabályos tetraéder szimmetriája miatt elegendő megvizsgálnunk, hogy ezek a síkok milyen részekre osztják az ABCO gúlát, mert ugyanilyen részek keletkeznek a BCDO, ABDO és ACDO gúlákban is. A hat élfelező merőleges sík közül három ‐ ABO, BCO és CAO ‐ nem metsz bele az ABCO gúlába, hanem megegyezik annak egy-egy lapsíkjával. A másik három sík viszont ‐ ezek éppen az AB, BC és CA élek felező merőleges síkjai ‐ belemetsz a gúlába. Ezen síkok mindegyike átmegy O-n, az ABC háromszög egyik csúcsán, valamint a csúccsal szemközti él felezőpontján. A síkok tehát az ABC háromszöget a 2. ábrán látható módon 6 db egybevágó kis háromszögre osztják. Ezért a síkok az ABCO gúlát 6 db egybevágó gúlára bontják. Mindegyik gúlának csúcsa az O pont, ezzel szemközti lapja pedig az iménti kis háromszögek egyike.
 
 
2. ábra
 

Ily módon az ABCD tetraédert az élfelező merőleges síkok 46=24 db egybevágó gúlára vágják szét. Mivel az egységnyiélű szabályos tetraéder térfogata 212, ezért az egyes részek térfogata: 212124=2288.