Feladat: Gy.2478 Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: könnyű
Megoldó(k):  Mucsi Zsuzsanna 
Füzet: 1988/december, 452 - 454. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Geometriai egyenlőtlenségek, Derékszögű háromszögek geometriája, Terület, felszín, Hatványközepek közötti egyenlőtlenség, Téglalapok, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1988/április: Gy.2478

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás. Legyen a megadott pont P és rajzoljuk meg a téglalap BD átlóját. Ez két egybevágó derékszögű háromszögre bontja a téglalapot, a kettő közül tekintsük azt, amelyik ‐ esetleg a határán ‐ tartalmazza a P pontot (1. ábra).

 
 
1. ábra
 

Nagyítsuk úgy az A csúcsú résztéglalapot az A-ból, hogy P rákerüljön a BD oldalra. Azt állítjuk, hogy az AP* átlójú téglalap területe legfeljebb az ABD háromszög területének a fele; ebből következik, hogy a P csúcsú résztéglalap területe sem nagyobb 1/4-nél.
Ez az állítás sokféleképpen igazolható. A P*-ból induló oldalak két egymáshoz és ABD-hez hasonló derékszögű háromszöget vágnak le az ABD háromszögből. A P*D=p,P*B=q jelöléssel a levágott háromszögek területének összege
(pp+q)2tABD+(qp+q)2tABD.

Ez az összeg pedig legalább tABD2, hiszen a négyzetes és a számtani közép közti egyenlőség szerint
(pp+q)2+(qp+q)22pp+q+qp+q2=12.

Könnyen látható, hogy pontosan akkor áll fenn egyenlőség, ha P=P* a DB átfogó felezőpontja.
 

 Mucsi Zsuzsanna (Békéscsaba, Sebes Gy. Közg. Szki., II. o. t.)
 dolgozata alapján
 

Megjegyzés. A felhasznált segédtétel következő állítása is igaz: ha egy háromszög a belsejében tartalmaz egy paralelogrammát, akkor a paralelogramma területe nem nagyobb a háromszög területének a felénél.
 

II. megoldás. A téglalap O középpontján átmenő, a téglalap oldalaival párhuzamos egyenesek négy egybevágó téglalapra osztják az ABCD téglalapot. Ha a P pontot az A vagy a C csúcsú résztéglalapban vesszük fel, akkor az állítás nyilván igaz, hiszen ekkor valamelyik P csúcsú résztéglalapot tartalmazza egy 1/4 területű téglalap.
 
 
2. ábra
 

Ha nem ez a helyzet, akkor tekintsük P-nek az O-ra vonatkozó P' tükörképét (2. ábra). A csúcsoknál négy kis egybevágó téglalap keletkezik, és így az A és a C csúcsú résztéglalapok két-két példánya éppen lefedi azt a "keresztet'', amely úgy jön létre, hogy az ABCD téglalapból kivágjuk a vele közös centrumú, PP' átlójú téglalapot. Így a két terület kétszeresének összege kisebb, mint az ABCD téglalap területe, legalább az egyikük tehát 1/4-nél kisebb területű.
 

Megjegyzések: 1. Mindkét megoldásból kiderül, hogy a két szóban forgó terület csak úgy lehet 1/4, ha a P pontot a téglalap középpontjában vesszük fel.
2. Nem igaz, hogy a két terület között van olyan is, amelyik legalább 1/4; mindkét terület lehet 1/4-nél kisebb. Ez pontosan akkor teljesül, ha a P pont a 3. ábrán bevonalkázott tartomány belsejében van. Ezt a tartományt két egybevágó hiperbolaív határolja, melyek a téglalap középpontjában érintik egymást, aszimptotáik a téglalap A, ill, C csúcsából induló oldalegyenesei, és az oldalakat az A, illetve C csúcsoktól távolabbi negyedelő pontokban metszik. A feladat állítása egyébként e hiperbolák közvetlen vizsgálatával is igazolható.
 
 
3. ábra