Feladat: Gy.2475 Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Keresztély Tibor 
Füzet: 1988/december, 448 - 449. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Kombinatorika, Szabályos sokszögek geometriája, Alakzatok köré írt kör, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1988/március: Gy.2475

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Megmutatjuk, hogy m4. Tudjuk, hogy minden szabályos sokszög körbe írható. Tekintsük az n-szög és az m-szögek köré írható köröket. Az m-szögeknek a k-szög csúcsaitól különböző csúcsai rajta vannak az n-szög köré írt körön, és rajta vannak valamelyik m-szög köré írt körön is. E körök nyilván különbözőek, így legfeljebb két közös pontjuk van. Az m-szögeknek ezért legfeljebb két olyan csúcsuk van, ami a k-szögnek nem csúcsa, azaz m4.

 
 
1. ábra
 

Ha m=3, akkor nyilván n=k. Ekkor a k-szög középpontja körüli 360k szögű elforgatás az alakzatot önmagába viszi, így az szabályos (1. ábra); tehát k tetszőleges (2-nél nagyobb egész szám) lehet.
 
 
2. ábra
 

m=4 esetén legyen E,F és G a k-szög egymás utáni csúcsa, A,B,C,D pedig az EF és FG oldalak fölé szerkesztett négyzetek további csúcsai (2.ábra). Az n-szög csak akkor lehet szabályos, ha AB=BC=CD. De AB=BF és CD=CF, így BFC egyenlőoldalú háromszög. Ennek alapján kiszámíthatjuk a k-szög egyik szögét: EFG=360-(EFB+BFC+CFG)==360-(90+60+90)=120; tehát a k-szög csak hatszög lehet. Ha pedig egy szabályos hatszög oldalaira kifelé négyzeteket írunk, akkor a négyzeteknek a hatszög csúcsaitól különböző csúcsai egy olyan tizenkétszöget alkotnak, amelynek minden oldala egyenlő, és minden szöge 150-os (3. ábra), ezért ez a tizenkétszög valóban szabályos.
 
 
3. ábra
 

A k,m,n számok lehetséges értékei tehát : m=3ésn=k, ahol k tetszőleges 2-nél nagyobb szám, vagy m=4,k=6ésn=12.
 

 Keresztély Tibor (Budapest, Árpád Gimn., I. o. t.)
 dolgozata alapján