Feladat: Gy.2474 Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Füzet: 1988/november, 387 - 388. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Síkgeometriai szerkesztések, Középpontos tükrözés, Súlyvonal, Körülírt kör, Diszkusszió, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1988/március: Gy.2474

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Jelöljük az AEB háromszög köré írt kört k1-gyel, az AEC háromszög köré írt kört pedig k2-vel. Mivel E oldalfelezőpont, ezért B-nek E-re vonatkozó tükörképe C. A B pont rajta van a k1 körön, E-re vonatkozó tükörképe tehát rajta van a k1 kör E-re vonatkozó k'1 tükörképén. Vagyis a C pont éppen k'1 és k2E-től különböző közös pontja.
Ezek alapján a szerkesztés a következő: Megszerkesztjük az adott sugarú k1, k2 köröket úgy, hogy közös húrjuk a megfelelő AE szakasz legyen. (Ezt általában kétféleképpen tehetjük, aszerint, hogy a körök középpontjai AE-nek ugyanazon, vagy pedig különböző oldalára kerülnek.) Ezután k1-et tükrözzük E-re, az így kapott k'1 és k2 másik metszéspontja C, végül C-nek E-re vonatkozó tükörképe lesz a háromszög harmadik csúcsa, B.

 
 

Az előzőekben leírtak miatt az így kapott ABC háromszög eleget tesz a feltételeknek. A jobb oldali ábrán a két kör középpontja AE-nek ugyanazon a partján van.
A feladatnak nincs megoldása, ha az adott sugarak valamelyike kisebb mint AE2, vagy mindkettő éppen AE2. Egy megoldás van, ha az egyik sugár AE2 (ekkor az ehhez tartozó kör középpontja illeszkedik az AE szakaszra), a másik pedig ennél nagyobb, továbbá akkor, ha a két sugár egyenlő és mindkettő nagyobb, mint AE2.
Minden más esetben két megoldás van.