Feladat: Gy.2466 Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: könnyű
Füzet: 1988/december, 447. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Indirekt bizonyítási mód, Sokszögek szimmetriái, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1988/február: Gy.2466

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Nem létezik ilyen sokszög. Tegyük fel, hogy az S sokszög szimmetriaközéppontja O, egyetlen szimmetriatengelye pedig t. Megmutatjuk, hogy O rajta van a t egyenesen. Ha nem így volna, akkor a t tengely O-ra vonatkozó t' tükörképe különbözne t-től, ami lehetetlen, mivel t' is szimmetriatengelye S-nek. Ezt az utóbbi (nyilvánvalónak tetsző) tényt a következőképpen igazolhatjuk: Legyen P a sík tetszőleges pontja. Jelölje P-nek O-ra vonatkozó tükörképét PO, ezt t-re tükrözve kapjuk a POt pontot, amelynek O-ra vonatkozó tükörképe POtO. A POPOt szakasz O-ra vonatkozó tükörképe nyilván a PPOtO szakasz. Így, mivel POtPO felező merőlegese t, ezért POtOP felező merőlegese t'. Ez azt jelenti, hogy a t' tengelyre való tükrözés éppen az O-ra, t-re majd ismét O-ra történő tükrözések egymásutánja, és így S-et önmagában viszi.
Jelölje l azt az egyenest, amely t-re merőleges és átmegy az O ponton. Az l-re és t-re való tükrözések egymásutánja a O pontra való tükrözés, amely önmagába viszi S-et. Az S sokszög tehát önmagába megy át annál a transzformációsorozatnál is, ahol egymás után tükrözünk az l,t,t egyenesekre. Az így kapott leképezés viszont pontosan az l-re való tükrözés, hiszen a t tengelyre történt két, egymás utáni tükrözés eredménye helyben hagyás. Az l egyenes tehát szintén szimmetriatengelye S-nek, ez pedig ellentmondás.

 

Megjegyzés. Nem kaptak teljes pontszámot azok a megoldók, akik eleve feltették, hogy az O pont illeszkedik t-re. Ez korlátos alakzatok esetén igaz, más esetekben azonban nem feltétlenül van így. Például, két párhuzamos egyenes által határolt síkrésznek 1-nél több (sőt, végtelen sok) szimmetriatengelye és szimmetriaközéppontja van, így ezek nem lehetnek valamennyien illeszkedők.