Feladat: Gy.2464 Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Gausz János 
Füzet: 1988/november, 382. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Nevezetes azonosságok, Egész számok összege, Oszthatósági feladatok, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1988/február: Gy.2464

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás. Két szomszédos páratlan szám összege 4-gyel osztható, ezért páros sok egymást követő páratlan szám összege is osztható 4-gyel. Páratlan sok egymást követő páratlan szám összege természetesen páratlan, és mivel az összegben ilyenkor a középsőre szimmetrikusan elhelyezkedő tagok összege a középső tag kétszerese, az összeg (a középső tag többszöröseként) összetett szám.
Így a páros számok közül csak a 4-gyel oszthatók, a páratlanok közül pedig csak az összetettek írhatók fel a kívánt módon. Megmutatjuk, hogy ez a feltétel már elégséges is, azaz pontosan a fenti pozitív számok írhatók fel kettő, vagy annál több egymást követő pozitív páratlan szám összegeként.
A 4k=(2k-1)+(2k+1) azonosságból nyilvánvaló az állításnak a páros számokra vonatkozó része. A páratlan (pozitív) összetett számok felírhatók két páratlan szám pq szorzataként, ahol pq>1. Ekkor a q tagból álló

(p-(q-1))+(p-(q-1)+2)+...+p+...+(p+((q-1))
összeg értéke valóban pq.
 
Gausz János (Marcali, Ladi J. Gimn., II. o. t.)
dolgozata alapján

 
II. megoldás. Ismeretes, hogy
1+3+...+(2m-1)=m2.

Ennek alapján egy a szám pontosan akkor írható fel a kívánt alakban, ha előáll két, nem szomszédos négyzetszám különbségeként. Ha a=x2-y2=(x-y)(x+y), ahol az x2 és y2 négyzetszámok nem szomszédosak, akkor egyrészt 1<x-y<x+y, másrészt x-y és x+y paritása megegyezik. Az a szám tehát összetett, és vagy páratlan, vagy 4-gyel osztható. Megfordítva, ha a 4-gyel osztható, vagy páratlan összetett szám, akkor a felírható pq alakban, ahol p és q azonos paritású, 1-nél nagyobb számok.
Így p+q2 és p-q2 nem szomszédos egészek, és
a=pq=(p+q2)2-(p-q2)2
szerint a felírható a kívánt formában.