Feladat: Gy.2451 Korcsoport: 14-15 Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Tokodi Tamás 
Füzet: 1988/szeptember, 260 - 262. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Háromszögek egybevágósága, Tengelyes tükrözés, Egyenlő szárú háromszögek geometriája, Ellenpélda, mint megoldási módszer a matematikában, Szabályos sokszögek geometriája, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1987/december: Gy.2451

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A két háromszög egybevágóságából nem következik, hogy az ABC háromszög szabályos. Ennek bizonyításához elegendő megadnunk egy olyan nem szabályos ABC háromszöget, amely egybevágó a feladat eljárása során kapott A'B'C' háromszöggel.

 
 
1. ábra
 

Válasszuk az ABC háromszög csúcsait egy szabályos hatszög csúcsai közül az 1. ábrán látható módon. Az ABC háromszögben tehát A-nál 90-os, B-nél 60-os, C-nél pedig 30-os szög van. Jelöljük a hatszög további csúcsait K, L és M-mel. Ekkor az ABKLCM hatszög szabályosságából következik, hogy:
(1) ‐ a BC szakasz fA felező merőlegese az AM és a KL szakaszoknak is felező
(1)merőlegese;
(2) ‐ a CA szakasz fB felező merőleges átmegy a K és a M pontokon és merő-
(1)legesen felezi a BL szakaszt;
(3) ‐ az AB szakasz fC felező merőlegese egybeesik a CL szakasz felező merő-
(1)legesével.
Ezeket felhasználva könnyen kapjuk az A', B', C' pontokat. A-nak fA-ra vonatkozó tükörképe (1) miatt M, M-nek fB-re vonatkozó tükörképe pedig (2) miatt önmaga, tehát A'M. B-nek fB-re vonatkozó tükörképe (2) miatt L, amit fC-re tükrözve (3) miatt C-t kapjuk, így B'C. Végül C-t fC-re tükrözve (3) alapján L-t kapjuk, L-nek fA-ra való tükrözésekor pedig (1) miatt K-t, azaz C'K. Esetünkben tehát az A'B'C' háromszög éppen az MCK háromszög, ez pedig a hatszög szabályos volta miatt valóban egybevágó az ABC háromszöggel.
 

Tokodi Tamás (Szeged, JATE Ságvári E. Gyak. Gimn., II. o. t.)
 

Megjegyzések. 1. Ismeretes, hogy ha a t1 egyenest a φ szögű forgatás viszi a t2 egyenesbe, akkor a t1-re majd a t2-re vonatkozó tengelyes tükrözés egy forgatással helyettesíthető. A forgatás középpontja a tengelyek metszéspontja, szöge pedig 2φ.
A feladatban szereplő tükrözések tengelyei átmennek az ABC háromszög körülírt körének O középpontján, így az A', B', C' pontokat az A, B, C pontok O körüli elforgatottjaiként kapjuk.
 
 
2. ábra
 

Betűzzük a háromszög csúcsait pozitív körüljárás szerint (2. ábra). Ekkor fA-t az fB-be az O körüli -γ szögű elforgatás viszi, így A' az A-nak O körüli -2γ szögű elforgatottja, AOA'=-2γ.
Hasonlóan kapjuk, hogy BOB'=-2α és COC'=-2β.
A középponti és kerületi szögek tétele szerint AOB=2ACB=2γ, és hasonlóan BOC=2α, illetve COA=2β.
 

Ezután
A'OB'=A'OA+AOB+BOB'=2γ+2γ-2α=4γ-2α,
és hasonlóan
B'OC'=4α-2βésC'OA'=4β-2γ.

Mármost a két háromszög akkor és csak akkor egybevágó, ha a 2α, 2β, 2γ középponti szögekhez tartozó BC, CA, AB húrok valamilyen sorrendben egyenlők a 4γ-2α, 4α-2β és a 4β-2γ középponti szögekhez tartozó A'B', B'C', C'A' húrokkal. Két középponti szöghöz adott körben pontosan akkor tartoznak egyenlő húrok, ha a két szög összege vagy különbsége a 2π egész számú többszöröse. Ez igen sok lehetőséget jelent; a megoldásban adott ellenpélda (α=π2, β=π3, γ=π6) az
A'OB'+AOB=0,B'OC'+COA=2π,C'OA'+BOC=2π
feltételekből kapható.
2. A megadott példában a két háromszög az AB', BA', CC' megfeleltetés révén volt egybevágó. Mint a 3. ábra szabályos 13-szögében láthatjuk, még abban az esetben sem következik a két háromszög egybevágóságából az ABC háromszög szabályos volta, ha az egybevágóság során az A-nak A', B-nek B', C-nek pedig C' felel meg. Látható, hogy a két háromszög tükrös a CC' felező merőlegesére.
 
 
3. ábra
 


α=9π13,β=π13,γ=3π13,AOA'=-2γ=-6π13,BOB'=-2α=-18π13,COC'=-2β=-2π13.

Ha viszont még azt is megköveteljük, hogy a két háromszög egyező körüljárású legyen, tehát egyetlen O körüli forgatás vigye az ABC háromszöget az A'B'C' háromszögbe ‐ ez teljesül a megoldásban mutatott ellenpéldán, de ott az azonos betűjelű csúcsok nem egymásnak felelnek meg ‐ akkor ezekből már valóban következik, hogy az ABC háromszög szabályos.