Feladat: Gy.2443 Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Bíró Norbert ,  Boncz András ,  Csörnyei Marianna 
Füzet: 1988/április, 171 - 172. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Háromszögek hasonlósága, Geometriai egyenlőtlenségek, Derékszögű háromszögek geometriája, Súlyvonal, Kör (és részhalmaza), mint mértani hely, Háromszögek szerkesztése, Parabola, mint mértani hely, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1987/november: Gy.2443

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás. Jelöljük a háromszög csúcsait A,B,C vel, súlypontját S-sel, az egymásra merőleges súlyvonalak pedig legyenek AF és BE (1. ábra).

 
 
1. ábra
 

Mivel a B középpontú, 32 arányú nagyítás után az S pont az AC oldal E felezőpontjába kerül, ugyanez a nagyítás a BF szakasznak a feltétel szerint S-en áthaladó Thalesz-körét egy E-n áthaladó körbe viszi. Egy újabb E-n átmenő vonalat kapunk, ha megrajzoljuk a C középpontú, AC2 sugarú kört.
A szerkesztés menete ezután a következő. Fölvesszük az ismert BC oldalt és megrajzoljuk a BD átmérőjű félkört, ahol D az F pont képe a B középpontú, 32 arányú nagyítás során, azaz BD=3BC/4. Ebből a körből a C középpontú, AC2 sugarú kör metszi ki az AC oldal E felezőpontját. Végül az A csúcsot a C pont E-re vonatkozó tükörképeként kapjuk.
Akkor és csak akkor van megoldás, ha a két kör metszi egymást, ami pontosan akkor igaz, ha az ACBC arány 12 és 2 közé esik, azaz 12<ACBC<2. Ilyenkor két egybevágó háromszöget kapunk, amelyekre nyilván teljesülnek a feltételek.
 

II. megoldás. A második ábra jelöléseit használva: a BSF,ASE és BSA háromszögek derékszögűek, ezért igaz rájuk Pitagorasz tétele.
 
 
2. ábra
 


Az egyes szakaszok hosszának felírásakor felhasználjuk, hogy a súlyvonalak harmadolják egymást:
a24=4x2+y2,b24=4y2+x2,c2=4x2+4y2.


Ezekből egyszerű számolással adódik, hogy a2+b2=5c2, vagyis 5c=a2+b2. Az a és b befogójú derékszögű háromszög átfogója éppen a2+b2, tehát ezt a szakaszt meg tudjuk szerkeszteni. 5 éppen az 1 és 2 befogójú derékszögű háromszög átfogója, tehát ha ehhez a háromszöghöz hasonló háromszöget szerkesztünk, melynek átfogója éppen a2+b2=5c, akkor a 3. ábrán látható háromszögek hasonlósága miatt:
c1=5c5, vagyis a nagyobbik háromszög kisebb befogója c.
 
 
3. ábra
 

Ha pedig a c oldalt ilyen módon megszerkesztettük, akkor az eredeti háromszögnek már mindhárom oldalát ismerjük, tehát a háromszöget meg tudjuk szerkeszteni.
A feladatnak akkor van megoldása, ha az a,b,c oldalakra teljesül a háromszög-egyenlőtlenség:
a+b>c=a2+b25;a+c>b;b+c>a.
Ezek közül az első mindig fennáll, a két utóbbi pedig pontosan akkor, ha 12b<a<2b.
 

Megjegyzés. A szerkesztés az I. megoldás alapján akkor is elvégezhető, ha a súlyvonalak nem 90-os, hanem tetszőleges α szöget zárnak be, csak BD fölé nem Thalesz-kört, hanem a megfelelő látószög körívét kell szerkeszteni.