Feladat: Gy.2436 Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Füzet: 1988/március, 119 - 121. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Síkidomok átdarabolása, Derékszögű háromszögek geometriája, Téglalapok, Négyzetek, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1987/október: Gy.2436

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Az általánosság megszorítása nélkül föltehető, hogy a szétdarabolandó ABC háromszög rövidebbik befogója, AC=1. Ekkor a másik befogó, BC=3, a háromszög területe pedig 32, ezért a vele egyenlő területű négyzet oldala 32. Mivel az átdarabolás során a részek területe nem változik, ezért a háromszögből egy 32 oldalú négyzetet kell készítenünk.

 
 
1. ábra
 

Első lépésben téglalapot készítünk a háromszögből. Vágjuk el az A1C1 középvonala mentén és forgassuk el a levágott A1C1B háromszöget a C1 körül 180-kal (1. ábra). Így kapjuk az A1A'1AC téglalapot, melynek oldalai A1A'1=AC=1 és A'1A=CA1=32.
 
 
2. ábra
 

Legyen a CA oldal C-től 32 távolságra lévő pontja P (ilyen pont van, mert 0<32<1, az A1A'1 oldal A'1-től ugyanekkora távolságra lévő pontja pedig Q. Vágjuk el az A1A'1AC téglalapot az A1P egyenes mentén, a levágott A1PC háromszöget pedig toljuk el az A1P egyenessel párhuzamosan úgy, hogy az A1C oldal A1*C* képének egyenese menjen át a Q ponton (2. ábra). Ha a P pont képét P*-gal jelöljük, akkor A1Q=PA miatt az A'1, A, P* pontok is egy egyenesre esnek, ezért az A1QA1* háromszög egybevágó a PAP* háromszöggel. Ha most az A1A'1APP*C*A1* idomból levágjuk az A1QA1* háromszöget, és áthelyezzük azt a PAP* háromszög helyére, akkor a QA'1P*C* derékszögű négyszöget kapjuk. Ez utóbbi viszont négyzet, mert területe az egyik oldalának a négyzetével egyenlő:
A'1Q2=(32)2=32.

Az eljárás során az eredeti háromszöget valóban négy részre vágtuk, mert a három vágás egyike sem metszi át a korábbiakat. A négy rész látható a 3. ábrán. Ezzel a feladatot megoldottuk.
 
 
3. ábra
 

Megjegyzések. 1. A megoldásban leírt módszerrel tetszőleges a és b oldalú téglalapból ab oldalú négyzetet tudunk készíteni. Mivel pedig tetszőleges háromszög könnyen átdarabolható téglalappá, ezért lényegében bebizonyítottuk azt a tételt, hogy egyenlő területű háromszögek véges sok lépésben átdarabolhatók egymásba. Ez speciális esete Bolyai Farkas tételének, mely szerint egyenlő területű sokszögek véges sok lépésben átdarabolhatók egymásba.
 
 
4. ábra
 

2. A 4. ábra azt mutatja be, hogy a feladat csuklós átdarabolással is megoldható, avval az elvvel, amellyel H. Steinhaus, Matematikai Kaleidoszkóp c. munkájában (magyarul: Gondolat, Budapest, 1984, 9‐10. oldal) a szabályos háromszögre oldja meg az itt vizsgált feladatot. Bármelyik 3 pontba teszünk egy-egy csuklót az F1, F2, F3, F4 pontok közül, ezek együtt tartják a 4 darabot, és a részek 180-os elforgatásaival az ABC háromszög átrendezhető a PQRS négyzetbe.