Feladat: Gy.2434 Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Barabás Gy. ,  Farkas T. ,  Macskási Zs. ,  Pankotai F. ,  Szabó 13 D. ,  Tóth Ildikó 
Füzet: 1988/március, 118 - 119. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Tengelyes tükrözés, Körülírt kör, Magasságpont, Körülírt kör középpontja, Síkgeometriai szerkesztések, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1987/október: Gy.2434

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Legyen a háromszög köré írható kör középpontja O, a háromszög magasságpontja pedig M. Ismert, hogy az M pontnak a háromszög oldalaira vonatkozó M'a, M'b, M'c tükörképei a háromszög köré írt körön vannak (lásd: Geometriai feladatok gyűjteménye I., 1079. feladat). Ez azt jelenti, hogy az M'a, M'b, M'c pontok az O ponttól egységnyi távolságra vannak. Ekkor viszont a tengelyes tükrözés távolságtartása miatt az O pontnak az oldalakra vonatkozó O'a, O'b, O'c tükörképei az M ponttól vannak egységnyi távolságra. Az M ponton tehát a körülírt kör középpontjának az oldalakra vonatkozó tükörképei köré írt egységsugarú körök mindegyike áthalad.

 
 
1. ábra
 

 
 
2. ábra
 

Ezek alapján a szerkesztést már egyszerűen el tudjuk végezni. Az O'a pont ugyanis szintén egységnyi távolságra van a B és C pontoktól, tehát a B, illetve a C középpontú, egységsugarú körök O-tól különböző metszéspontjaként kapjuk. Ugyanígy szerkeszthetők az O'b és O'c pontok is. Az O'a,O'b,O'c középpontú, egységsugarú körök metszéspontja pedig éppen az M pont.
Az így szerkesztett M pont az előzőekben leírtak alapján valóban a háromszög magasságpontja lesz. A szerkesztés tetszőleges háromszög esetén elvégezhető (ha a háromszög derékszögű, akkor az O pont egybeesik valamelyik tükörképével). Ezzel a feladatot megoldottuk.