Feladat: Gy.2419 Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: könnyű
Megoldó(k):  Sándor Balázs 
Füzet: 1987/december, 456. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Középvonal, Paralelogrammák, Egyéb sokszögek geometriája, Helyvektorok, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1987/május: Gy.2419

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás. Legyen az ötszög AD átlójának felezőpontja F. Ekkor F,M,N és P az ABCD négyszög oldalfelező pontjaiként egy paralelogramma négy csúcsa.

 
 


A paralelogramma átlói felezik egymást, ezért az FN szakasz felezőpontja egybeesik az MP szakasz megadott R felezőpontjával. Az RS szakasz így a QFN háromszögnek a QF oldallal párhuzamos középvonala. A QF pedig éppen EA-val párhuzamos középvonal az EAD háromszögben. Így EA=2QF=2(2RS)=4RS, és abból, hogy mindkettő párhuzamos a QF szakasszal, következik, hogy EA és RS egymással is párhuzamosak.
Ezzel a feladatot megoldottuk.
 

II. megoldás. Vegyünk fel egy tetszőleges O pontot és indítsunk abból helyvektorokat a megadott pontokhoz, mindegyiküket a megfelelő kisbetűvel jelölve.A vektorok tulajdonságai miatt azt kell megmutatnunk, hogy
4RS=AE.
Ismeretes, hogy egy szakasz felezőpontjának helyvektora a szakasz végpontjaiba mutató helyvektorok számtani közepe. Ezt felhasználva :
m=12(a+b),p=12(c+d),r=12(m+p)=14(a+b+c+d),n=12(b+c),q=12(d+e),s=12(n+q)=14(b+c+d+e).

Tehát RS=s-r=14(b+c+d+e)-(a+b+c+d)=14(e-a). Másrészt AE=e-a,  vagyis AE=4RS.
Az AE és az RS szakaszok tehát valóban párhuzamosak, és az AE szakasz négyszer olyan hosszú, mint az RS szakasz.
 

Megjegyzés. A megoldásokban nem használtuk ki sem az ötszög konvexitását, sem azt, hogy az A, B, C, D, E pontok egy síkban vannak. A feladat állítása tehát akkor is igaz, ha az A, B, C, D, E pontokat tetszőlegesen vesszük fel a térben.