Feladat: Gy.2413 Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Füzet: 1988/január, 21 - 22. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Kocka, Kombinatorikus geometria térben, Térfogat, Tetraéderek, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1987/április: Gy.2413

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Legyen a kocka két szemközti lapja ABCD és A'B'C'D', a kocka élhosszát pedig válasszuk egységnek. A test öt csúcsa közül legalább három a kockának ugyanazon a lapján helyezkedik el. Az általánosság megszorítása nélkül feltehetjük, hogy ez a három csúcs az A, B és a C. A másik két csúcs elhelyezkedésétől függően több esetet kell megkülönböztetnünk.

 
 
1. ábra
 

Ha D is csúcsa a testnek, akkor A', B', C' vagy D' bármelyikét választjuk ötödiknek, egy négyzet alapú gúlát kapunk (1. ábra), melynek magassága a kocka élével egyenlő, tehát a térfogata 1113 , a kocka térfogatának harmada.
 
 
2. ábra
 

Ha D nincs a kiválasztott csúcsok közt, akkor A', B', C', D', közül kettőt választottunk. Ha D' nincs köztük, akkor vagy van olyan lap, amelynek mind a négy csúcsát kiválasztottuk, és így az előbb kapott négyzet alapú gúlához jutunk vagy az A', C' csúcsokat választottuk (2. ábra). Ez a test egybevágó azzal a két másikkal, amelynek A' és D', illetve C' és D' a fedőlapon lévő csúcsai. Vizsgáljuk például az ABCA'C' testet (2. ábra). Az A, C, C', A' pontok egy síkban vannak, egy téglalap négy csúcsát alkotják, maga a test téglalap alapú gúla. Az ötödik csúcs távolsága az alaplaptól a kocka lapátlójának a felével egyenlő, ezért a gúla térfogata: 13(2122)=13 , vagyis szintén a kocka térfogatának harmada.
 
 
3. ábra
 

Egy esetet kell még megvizsgálnunk, amikor A, B, C, D' és B' (3. ábra) a kiválasztott csúcsok. Ekkor a test két, az ACB' háromszöglap mentén összeillesztett tetraéderből áll. A BD' egyenes merőleges az ACB' háromszög síkjára, tehát a két tetraéder ACB' lapjához tartozó magasságának összege éppen BD'=3, a kocka testátlója. Az ACB' háromszög mindhárom oldala lapátló, tehát területe (2)234=32. A két tetraéder együttes térfogata így 13323=12 , azaz a kocka térfogatának fele.
 

Az öt csúcs által meghatározott test térfogata tehát a kocka térfogatának a fele vagy a harmada.