Feladat: Gy.2412 Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Beke T. ,  Benkő D. ,  Bodnár B. ,  Csirik J. ,  Csordás Z. M. ,  Csűrös M. ,  Dienes J. ,  Hahn Zsuzsanna ,  Hajnal Z. ,  Máté Nóra ,  Peller Z. ,  Rimaszéki F. ,  Séra T. ,  Stoyan R. ,  Sugár Z. ,  Veres E. 
Füzet: 1988/február, 69 - 72. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Ponthalmazok, Halmazalgebra, Vektorok, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1987/április: Gy.2412

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás. Először is jegyezzük meg, hogy hacsak P és Q nem azonosak O-val, akkor a szerkesztés segédpontjai és így PQ is egyértelműen létrejönnek. Az OPQ esetben legyen PQ=O.
A második és a harmadik tulajdonság bizonyítása során többször fel fogjuk használni az alábbi könnyen belátható állítást:
(*) Ha A1B1C1 és A2B2C2 olyan háromszögek a síkon, amelyekre az A1B1 és A2B2 valamint a B1C1 és a B2C2 oldalak párhuzamosak, akkor a két háromszög A1C1 és A2C2 oldalai pontosan akkor párhuzamosak, ha az A1A2, B1B2 és C1C2 egyenesek egy ponton mennek át, vagy párhuzamosak (1.a, b ábra).

 
 
1.a ábra
 

 
 
1.b ábra
 

Ez az úgynevezett Desargues-féle háromszögtétel egyik speciális esete. Ez utóbbinak bizonyítása megtalálható pl. Reiman István: A geometria és határterületei c. könyvének 341‐342. oldalán.
 
 
2. ábra
 

Először az a) tulajdonságot bizonyítjuk. Vizsgáljuk meg, hogy mik lesznek a feladatban leírt A, B, C, D pontok megfelelői, ha OP-t szerkesztjük. Az eljárás szerintAO (2. ábra), ezért B az x és y egyenesek metszéspontjaként szintén O-nak adódik. A B-n átmenő e-vel párhuzamos egyenes most e, és így a C az e egyenes és a P-n átmenő, y-nal párhuzamos egyenes metszéspontja. Így DC, vagyis OP=P. Az a) állítás tehát igaz.
 
 
3. ábra
 

A b) állítás bizonyításához a 3. ábrát fogjuk használni. Ez ugyan a pontoknak csak egy adott elrendezésére vonatkozik, de a további esetek ugyanúgy kezelhetők. Az A1, B1, C1, D1 pontok jelölik az A, B, C, D pontok megfelelőit a PQ szerkesztésénél, míg az A2, B2, C2, D2 pontok ugyanezek megfelelőit akkor, amikor QP-t szerkesztjük. Elegendő azt megmutatnunk, hogy a C1C2 egyenes párhuzamos x-szel, mert ez azt jelenti, hogy a D1 és a D2 pontok egybeesnek, ebből pedig már következik, hogy a PQ és a QP pontok azonosak. Az E, F, G pontok legyenek rendre a B1A1 és C1A2, B2A2 és C2A1, B1B2 és C1C2 egyenesek metszéspontjai. Ekkor a C1B1E és a C2B2F háromszögek megfelelő oldalai párhuzamosak, hiszen a szerkesztés szerint a megfelelő oldalpárok az e, x és az y egyenesekkel párhuzamosak. Mivel a C1C2 és a B1B2 egyenesek a G pontban metszik egymást, ezért a (*) állítás szerint az EF egyenes is átmegy a G ponton.
Tekintsük ezután az A1EA2 és a C2GB2 háromszögeket. A csúcsokat az (A1,C2), (E,G), (A2,B2) párokba rendezve az összekötő egyenesek átmennek az F ponton, ezen kívül az A1A2 és C2B2 valamint az A2E és B2G egyenesek párhuzamosak (előbbiek az e-vel, utóbbiak pedig az y-nal). A (*) állítás miatt tehát a GC2 egyenes is párhuzamos az x-szel párhuzamos EA1 egyenessel. Mivel pedig a GC2 és a C1C2 egyenesek azonosak, a C1C2 is a párhuzamos az x-szel, mi pedig éppen ezt akartuk bizonyítani.
 
 
4. ábra
 

A c) állítás bizonyításához tekintsük a 4. ábrát. Az A1, B1, C1, D1 pontok most is az A, B, C, D pontok megfelelőit jelölik PQ szerkesztésénél, míg az A2, B2, C2, D2 pontok ugyanezek megfelelőit QR szerkesztésénél. A további segédpontok megfelelőit az alábbi táblázat tünteti föl.
C,QQ,RPQ,RP,QRA1A2D1A1B1B2EB1C1C2FGD1D2D*D*PQQR(PQ)RP(QR)

Az előző esethez hasonlóan most is azt kell igazolnunk, hogy a C pontnak a (PQ)R, illetve a P(QR) pontok szerkesztésekor kapott megfelelőit, tehát az F-et és a G-t összekötő egyenes párhuzamos x-szel. Ekkor metszi ki ugyanis az F-en, illetve a G-n átmenő, x-szel párhuzamos egyenes ugyanazt a D* pontot az e egyenesből.
Az A2B2E és a D2C2F háromszögek csúcsait összekötő egyenesek közül A2D2, B2C2 és EF az e-vel és így egymással is párhuzamosak. Az A2B2 és C2D2, valamint a B2E és C2F oldalak párhuzamosak az x, illetve az y egyenessel, ezért a (*) állítás miatt a háromszögek harmadik, A2E és D2F oldalai is párhuzamosak. Ekkor viszont az A2C1E és a D2GF háromszögekben ‐ ahol az A2D2, C1G, EF egyenesek párhuzamosak ‐ az A2E és a D2F oldalak mellett az A2C1 és a D2G oldalak is párhuzamosak, tehát a (*) állítás miatt a két háromszögben a harmadik oldalak, EC1 és FG is azok. Mivel EC1 párhuzamos x-szel, ezért FG is az, és ezt akartuk bizonyítani. A c) tulajdonság tehát szintén teljesül.
Ezzel a bizonyítást befejeztük.
 
II. megoldás. A szerkesztési eljárás szerint az alábbi vektorok megegyeznek (5. ábra):
 
 
5. ábra
 

OP=BA=CD=Q(PQ).
Ha most az O pontból helyvektorokat indítunk a megadott pontokhoz, akkor a fentiek szerint
OP+OQ=OQ+Q(PQ)=O(PQ).

Ez azt jelenti, hogy a művelet az x egyenesen megegyezik a vektorok összeadásával. A vektorok összeadása viszont rendelkezik az a), b), c) tulajdonságokkal, tehát azokkal a művelet is rendelkezik.
Ezzel az állítást beláttuk.
 
Megjegyzések: 1. Az I. megoldás látszólag sokkal bonyolultabb, mint a II. Ez azért van, mert az I. megoldásban csak Desargues tételét használjuk fel, míg a II. megoldásban a vektorok műveleti tulajdonságait. Ezeknek a műveleti tulajdonságoknak a precíz bizonyítása legalább olyan hosszadalmas, mint az I. megoldás.
2. Ha x és y egy derékszögű koordináta-rendszer két tengelye, e pedig az y=x egyenletű egyenes, akkor a művelet megegyezik a valós számok megszokott összeadásával.