Feladat: Gy.2405 Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Balogh J. ,  Barasbás Gy. ,  Benkő D. ,  Bíró 100 A. ,  Bodnár Z. ,  Botrágyi T. ,  Eiben P. ,  Fazekas Anna ,  Fleiner T. ,  Héray A. ,  Hídvégi Z. ,  Hugyecz T. ,  Károlyi A. ,  Kozma K. ,  Lois L. ,  Máté Cs. ,  Pásztor 625 G. ,  Peták A. ,  Pór A. ,  Pór Attila ,  Siklér F. ,  Sustik M. ,  Szabó 440 Á. ,  Szamuely T. 
Füzet: 1987/november, 392 - 394. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egészrész, törtrész függvények, Gúlák, Kombinatorikus geometria térben, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1987/március: Gy.2405

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A metszetsokszög csúcsait nyilván a metsző síknak és a gúla éleinek a metszéspontjaiként kapjuk. Jelölje S a gúla alaplapjának a síkját, T pedig a metsző síkot. Ha S és T párhuzamos, akkor T csak a gúla A csúcsából induló n-1 élt metszheti, az ilyen metszetsokszögnek tehát legfeljebb n-1 oldala lehet.
Ha S és T metszik egymást, akkor jelölje e a közös egyenesüket. Osszuk a gúla S-re illeszkedő n-1 csúcsát három csoportba aszerint, hogy az e egyenes melyik partján helyezkednek el. Jelölje k1 az e-re illeszkedő, k2 és k3 pedig a két különböző félsíkban lévő csúcsok számát. Ekkor nyilván k1+k2+k3=n-1.
A metszetsokszög csúcsait a T síknak a gúla alapjának kerületével, illetve az n-1 darab oldaléllel való metszéspontjaiként kapjuk. Külön-külön adunk becslést az egyes típusú metszéspontok számára.
A T sík, azaz az e egyenes úgy metszheti a gúla alaplapjának kerületét, ha egy megfelelő oldal az e különböző partjára eső csúcsokat köt össze, vagy pedig valamelyik végpontja az e-re illeszkedik. Mivel pedig az e által meghatározott két félsík bármelyikéből legfeljebb annyi él léphet ki, mint az ide eső csúcsok számának a kétszerese, ezért T az alaplap kerületét legfeljebb k1+2min(k2,k3) pontban metszheti. (min (x,y) az x és y valós számok közül a nem nagyobbikat, max (x,y) pedig a nem kisebbiket jelöli.) Ez meg is valósítható, amennyiben a kevesebb/nem több csúcsot tartalmazó félsík nem tartalmaz teljes oldalt, azaz minden itteni csúcs az e másik partjára eső csúccsal van összekötve (1. ábra).

 
 
1. ábra
 

A gúlának az S-re nem illeszkedő A csúcsából induló n-1 darab oldalélét a T sík az alaplapon létrejövő metszéspontok számától függetlenül 1, k2 vagy pedig k3 pontban metszheti aszerint, hogy az A csúcs hogyan helyezkedik el a metsző síkhoz képest: illeszkedik rá, vagy pedig a T sík elválasztja a k2, illetve a k3 elemű ponthalmaztól.
A T sík tehát legfeljebb k1+2min(k2,k3)+max(1,k2,k3)=k1+k2+k3+min(k2,k3)=n-1+min(k2,k3) pontban metszheti a gúla éleit, hiszen min(k2,k3)+max(1,k2,k3)=k2+k3. Mivel min(k2,k3)k2+k32[n-12], ezért a metszetsokszögnek legfeljebb n-1+[n-12] csúcsa lehet.
Könnyű belátni, hogy ez a maximum minden szóba jövő, azaz 3-nál nagyobb n érték mellett elérhető, tehát ha n4, akkor van olyan n-csúcsú gúla, amelyet egy alkalmas T sík éppen egy n-1+[n-12] csúcsú sokszögben metsz.
 
 
2.a ábra
 

 
 
2.b ábra
 

Tekintsünk ugyanis a gúla alaplapjaként egy n-1 oldalú sokszöget és egy azt metsző e egyenest az n paritásától függően a 2.a), illetve a 2.b) ábra szerint. Itt k1=0, és ha n páratlan, akkor k2=k3=n-12, ha pedig n páros, akkor k2=[n-12] és k3=[n2]. Az alaplapon így mindkét esetben 2k2 metszéspont keletkezik.
Ha például T merőleges az alaplap síkjára, és a gúla n-edik csúcsa abban a féltérben van, amelyik nem több, illetve kevesebb csúcsát tartalmazza az alaplapnak, akkor az oldaléleken k3 metszéspont jön létre. (A 2. ábrákon A' jelöli az A csúcs merőleges vetületét az alaplapon.)
A metszetsokszög oldalainak a száma így 2k2+k3, ami páratlan n-re 2n-12+n-12=(n-1)+[n-12], páros n-re pedig [n-12]+([n-12]+n2)=[n-12]+(n-1), tehát a kapott maximum valóban elérhető.
 

Megjegyzések. 1. Bizonyos esetekben a metszetsokszög nem összefüggő, ez azonban nem befolyásolja a csúcsok, illetve élek maximális számára tett megállapításunkat.
2. Ha a gúla konvex, akkor a metsző sík minden lapot legfeljebb egyszer metszhet, tehát a metszetsokszög legfeljebb n oldalú. Ez be is következik, ha T az A csúcsból induló n-1 él közül pontosan egyet nem metsz, ekkor ugyanis két szomszédos alapélen keletkezik metszéspont. Az n=5 esetben ez látható a 3. ábrán.
 
 
3. ábra
 

A megoldással próbálkozók nagyobb része csak ezzel az egyszerűbb esettel foglalkozott.