Feladat: Gy.2397 Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Füzet: 1987/október, 312 - 313. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Kocka, Terület, felszín, Paralelogrammák, Szélsőérték-feladatok differenciálszámítás nélkül, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1987/február: Gy.2397

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Legyen a szóban forgó testátló két végpontja A, illetve G. Ez a két pont rajta van a metsző síkok bármelyikén épp úgy, mint a kocka minden egyes lapjának a kerületén. Így az M metszetsokszög minden oldala valamelyik végpontjaként tartalmazza az A vagy pedig a G csúcsot, ami csak úgy lehetséges, ha M négyszög, melynek A és G átellenes csúcsai. (Mivel a kocka és a metsző sík együttese középpontosan szimmetrikus, ezért M valójában paralelogramma.) Jelölje P és Q az M másik két átellenes csúcsát.

 
 
1. ábra
 

Tekintsük a kocka éleinek és az M-nek a vetületét egy, az AG-re merőleges síkon (1. ábra). Mint ismeretes, az élhálózat vetülete egy 6/3 oldalú szabályos hatszög és annak három főátlója. Az M vetülete ekkor egy, a fenti hatszög középpontján átmenő P'Q' szakasz, a négyszög PQ átlójának a vetülete.
 
 
2. ábra
 

A merőleges vetítés miatt P'A és Q'A az APG, illetve a GQA háromszögekben a közös AG oldalhoz tartozó magassággal egyenlők (2. ábra), ezért az M négyszög területe, t=12P'Q'AG.
Ebben a szorzatban AG állandó, így t akkor a legkisebb, illetve a legnagyobb, ha a P'Q' vetületszakasz a legkisebb, illetve a legnagyobb. A metsző sík forgása közben a P'Q' a hatszög középpontja körül forog és nyilván minden lehetséges helyzetet fölvesz. Akkor lesz a legrövidebb, ha merőleges a hatszög két szemközti oldalára, és akkor a leghosszabb, ha a hatszög valamelyik főátlójával esik egybe. Ez a két helyzet a 3.a és 3.b ábrán látható metszeteknek felel meg. Az első esetben P és Q élfelező pontok, hiszen vetületeik is azok a hatszög kerületén. Ilyenkor P'Q' a kocka lapátlójával, 2 -vel egyenlő, így t=62. A második esetben P és Q átellenes kockacsúcsok, P'Q'=263, így t=2.
 
 
3.a ábra
 

 
 
3.b ábra
 

A metszet területe tehát a 621,225 és a 21,414 határok között változik, mindkét szélsőértéket fölveszi, és mivel M területe a két szélsőérték között nyilván folytonosan változik, ezért minden közbülső értéket is fölvesz.