Feladat: Gy.2393 Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Antos A. ,  Balogh 171 J. ,  Bella G. ,  Benkő D. ,  Binder Zsuzsanna ,  Bíró 100 A. ,  Bodnár Z. ,  Bukszár J. ,  Buttyán L. ,  Fazekas Á. ,  Fleiner T. ,  Fülöp Csaba ,  Hahn Zs. ,  Jalsovszky P. ,  Jónás A. ,  Károlyi Gy. ,  Keleti T. ,  Kondacs A. ,  Kovács 969 T. ,  Kozma K. ,  Lois L. ,  Mezei J. ,  Paál B. ,  Páhi A. ,  Pásztor 625 G. ,  Révész G. ,  Semsey B. ,  Siklér F. ,  Sustik M. ,  Szabó 639 A. ,  Tasi Andrea ,  Temesvári A. ,  Tomacsek J. ,  Veres E. ,  Veres L. 
Füzet: 1987/október, 308 - 309. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Valós számok és tulajdonságaik, Racionális számok és tulajdonságaik, Nevezetes azonosságok, Diofantikus egyenletek, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1987/február: Gy.2393

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Jelöljük az adott kifejezést P(a,b)-vel. Ha k tetszőleges nemnegatív egész és a=5k2, b=2k2, akkor P(a,b)=(5-2)(5+2)k=3k, így alkalmas a és b egészekkel a 3 minden nemnegatív többszöröse előáll P(a,b) alakban. Megmutatjuk, hogy épp ezek a számok a szóban forgó kifejezés egész ‐ sőt racionális ‐ értékei, azaz ha az a és b nemnegatív egészekre P(a,b) racionális, akkor a 3 nemnegatív többszöröse.
Tekintsük ehhez a Q(a,b)=(5+2)(a-b) mennyiséget.
Mivel P(a,b)Q(a,b)=3(a-b), ezért ha az a és b nemnegatív egészekre P(a,b) racionális, akkor Q(a,b) is az, hisz P(a,b)0, ha a és b nem egyszerre 0.
Ha tehát P(a,b) racionális, akkor ugyancsak racionális az

u=12(P(a,b)+Q(a+b))=5a-2b
és a
v=12(P(a,b)-Q(a+b))=5b-2a
is. A megoldás során szükségünk lesz az alábbi segédtételre:
 

(*) különböző nemnegatív egész m, n számokra m-n csak úgy lehet racionális, ha m is és n is négyzetszám.
 

Valóban, (m-n)(m+n)=m-n, és így most (m-n)-nel együtt (m+n) is racionális. Ekkor viszont e két mennyiség összege, 2m és különbsége, 2n ugyancsak racionális. Miután pedig egy egész szám négyzetgyöke pontosan akkor racionális, ha a szám négyzetszám, a (*) állítást bebizonyítottuk.
A továbbiakban u és v lehetséges értékei szerint három esetet különböztetünk meg.
1. u és v egyike sem nulla.
A (*) állítás szerint ekkor u-ban és v-ben négyzetszámok állnak a négyzetgyök-jelek alatt. Így 5a és 2a, illetve 5b és 2b négyzetszámok, emiatt szorzatuk, 10a2, illetve 10b2 is az, ami pedig csak úgy lehet, ha a=b=0, hisz a 10 nem négyzetszám. Ez az eset tehát nem lehetséges, hisz ekkor u=v=0 volna.
2. u is és v is nulla.
Ekkor 5a=2b és 5b=2a, ahonnan a=b=0. Ilyenkor P=0.
3. u és v közül pontosan az egyik nulla.
Ha például u0, akkor a (*) állítás szerint 5a és 2b négyzetszámok, azaz alkalmas k és l nemnegatív egészekkel a=5k2 és b=2l2. A v=0 feltételből viszont 2a=5b, azazk=l adódik, ilyenkor tehát a=5k2 és b=2k2. Ez viszont, mint láttuk, épp azt jelenti, hogy P(a,b) 3-mal osztható egész. Hasonló eredményre vezet az u=0, v0 föltevés is.
Beláttuk tehát, hogy ha P(a,b) racionális, akkor valóban egész és osztható 3-mal, így a bizonyítást befejeztük.
 

Megjegyzés. A dolgozatok egy részében a szerzők ismételt négyzetre emelések után a racionális és az irracionális részek szétválasztásával jutottak el a megoldáshoz, miközben gyakran elmaradt egy-egy lehetőség pontos vizsgálata.