Feladat: Gy.2385 Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Füzet: 1987/november, 389 - 390. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Indirekt bizonyítási mód, Kombinatorika, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1987/január: Gy.2385

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Legyen A és B a két ország, és tegyük fel, hogy az A-beli versenyzők együttesen kevesebb (nem több) pontot szereztek, mint a B-beliek. Jelölje az A ország n darab versenyzőjének a saját honfitársaitól és a B-beli versenyzőktől szerzett pontszámait rendre a1, a2, ..., an, illetve b1, b2, ..., bn. Az A kiválasztása szerint az A-beli versenyzők az összesen n2 "nemzetközi'' mérkőzésen a megszerezhető pontoknak legfeljebb a felét érték el, azaz

b1+b2+...+bnn22.(1)
Másfelől az n darab A-beli versenyző között (n2) mérkőzés zajlott le, így
a1+a2+...+an=n(n-1)2.

Nyilván készen vagyunk, ha valamelyik A-beli versenyzőre teljesül a feladat állítása, azaz van olyan i, amelyre aibi. Tegyük fel, hogy ez nem igaz, vagyis minden i-re ai<bi. Ekkor ai+0,5bi is fennáll, és ezt összegezve
i=1nbii=1n(ai+0,5)=n(n-1)2+n2=n22(2)
adódik.
 

Ezt (1)-gyel összevetve látható, hogy i=1nbi=n22, a két ország versenyzőinek együttes pontszáma tehát egyenlő, továbbá ekkor természetesen (2)-ben is egyenlőség van, azaz bi=ai+0,5 minden i-re. Az A ország versenyzői tehát rendre ai+bi=2ai+0,5 pontot szereztek a versenyen. Ez nem egész szám, hisz maga ai egész, vagy egész szám fele.
Azt kaptuk, hogy ha az A ország egyetlen versenyzőjére sem teljesül a feladat állítása, akkor egyetlen A-beli versenyző pontszáma sem lehet egész, másfelől ekkor a két ország sakkozói együttesen ugyanannyi pontot szereztek a tornán. Ez utóbbi azt jelenti, hogy a B-beli versenyzőkre megismételhető a fenti gondolatmenet, tehát ha köztük sincs megfelelő, akkor egyikük sem szerezhetett egész számú pontot.
Ez viszont csak úgy lehetséges, ha az összesen 2n darab versenyző rendre 12, 32, ..., (2n-1)+12 pontot szerzett, hiszen a feltétel szerint a verseny végén nem volt két azonos pontszámú sakkozó. Ezek összege
122n+1+2+...+(2n-1)=n+(2n-1)2n2=2n2.
Másfelől a bajnokságon összesen 2n(2n-1)2=2n2-n játszmára került sor, így a megszerzett pontok összege is ennyi kell legyen.
Valamelyik feltevésünk tehát ellentmondásra vezetett, azaz nem lehetséges, hogy egyik ország versenyzői közt se legyen olyan, akire a feladat állítása nem teljesül. Ezzel a bizonyítást befejeztük.
 

Megjegyzés. Nyilván létezik olyan bajnokság, melynek kimenetele a feltétel szerint alakul, hiszen ha a 2n versenyzőt sorba állítva, mindenki legyőzi azokat, akik mögötte állnak a sorban, akkor semelyik két versenyző pontszáma nem egyenlő.