Feladat: Gy.2381 Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Bukszár József ,  Drasny Gábor ,  Keleti Tamás ,  Kontra Péter 
Füzet: 1987/szeptember, 261. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Geometriai egyenlőtlenségek, Térbeli ponthalmazok távolsága, Szélsőérték-feladatok differenciálszámítás nélkül, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1986/december: Gy.2381

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A feltétel szerint az A pont nincs rajta az e egyenesen, így ezek egyértelműen meghatároznak egy S síkot. Forgassuk el a másik pontot, B-t az adott egyenes körül úgy, hogy B' elforgatottja az S síkba kerüljön, mégpedig az e egyenes A-val ellentétes oldalára. Ekkor a B'A szakasz metszi az e egyenest. Az állítjuk, hogy ez a P metszéspont a keresett pont.

 
 

Legyen ugyanis Q az e egyenes tetszőleges, P-től különböző pontja. A háromszög-egyenlőtlenség szerint az AQB' háromszögben
AQ+B'Q>AB'=AP+B'P.

A B' pont származtatása miatt ugyanakkor QB'=QB és PB'=PB, vagyis: AQ+BQ>AP+BP, tehát a szóban forgó távolságok összege valóban a fenti P pontra minimális.
 

Megjegyzés. Ha a B pont is az S síkban van, mégpedig az e egyenesnek az A-val megegyező oldalán, akkor feladatunk egy ,,klasszikus'' síkbeli feladattá egyszerűsödik. Ennek közismert megoldása során a B pontot kell tükröznünk az e egyenesre. A síkbeli tengelyes tükrözés viszont megegyezik a térbeli, tengely körüli 180-os elforgatással, tehát a síkbeli változat az általunk adott megoldás speciális esetének tekinthető.