Feladat: Gy.2372 Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Kőrössi Attila ,  Szabó Tibor 
Füzet: 1987/április, 168 - 170. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Háromszögek egybevágósága, Geometriai egyenlőtlenségek, Tengelyes tükrözés, Pont körüli forgatás, Háromszögek nevezetes tételei, Magasságvonal, Terület, felszín, Szabályos sokszögek geometriája, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1986/november: Gy.2372

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás. Mivel a háromszögek középpontja egybeesik, a két háromszög csúcsai ugyanazon a körön helyezkednek el. Rögzítsük az egyik háromszöget. Ekkor a másik háromszög csúcsai egyenként a kör kerületének 1/3 részén helyezkedhetnek el.

 
 
1. ábra
 

Az 1. ábrán látható módon minden, a közös részből kimaradó, külső háromszöghöz rendeljünk egy "belső'' háromszöget! Mivel egy belső-külső háromszög pár egyik oldala közös, a területük aránya megegyezik a közös oldalhoz tartozó magasságuk arányával. A belső háromszög magassága állandó ‐ megegyezik a szabályos háromszögekbe írható kör sugarával ‐, míg a külső háromszög magassága akkor a legnagyobb, amikor a harmadik csúcsa a körív felezőpontján van. Ekkor a külső háromszög egybevágó a belsővel, tehát magasságuk egyenlő. Ezért a külső háromszög magassága legfeljebb akkora, mint a megfelelő belső háromszög magassága.
Így a külső háromszögek területének Tk összege legfeljebb akkora, mint a belső háromszögek területének Tb összege, TkTb. Másrészt Tb éppen a háromszögek közös részének a területe, tehát 2Tb+Tk a két szabályos háromszög területének összege. Ezért: 2=2Tb+Tk2Tb+Tb=3Tb, ahonnan kapjuk, hogy 2/3Tb.
Ez pedig éppen a bizonyítandó állítás.

 
II. megoldás. A közös részből kimaradó ‐ a 2. ábrán vonalkázott ‐ háromszögek egybevágóak, mert forgatással, illetve tengelyes tükrözéssel egymásba vihetők. Az ábra alapján az is nyilvánvaló, hogy e háromszögek kerülete állandó, megegyezik az eredeti szabályos háromszögek egy oldalával.
 
 
2. ábra
 

Ismert, hogy adott kerületű háromszögek körül a szabályos háromszögnek van a legnagyobb területe. (Ennek bizonyítása megtalálható pl. Kazarinoff: Geometriai egyenlőtlenségek c. könyvének 57‐58. oldalán.) Ez azt jelenti, hogy a kimaradó rész területe akkor maximális, amikor a háromszögek egymáshoz képest 60-kal vannak elforgatva.
 
 
3. ábra
 

A 3. ábrán látható, hogy ebben az esetben a közös rész feldarabolható 6 db, a levágott háromszögekkel egybevágó szabályos háromszögre, az eredeti háromszög pedig 9 db részháromszöget tartalmaz. Ebben az esetben tehát a közös rész területe 69=23, minden más esetben pedig ennél nagyobb.
Ezzel az állítást beláttuk.