Feladat: Gy.2347 Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Beke T. ,  Binder Zsuzsanna ,  Bíró 100 A. ,  Bősze P. ,  Botrágyi T. ,  Csáki Cs. ,  Csanádi P. ,  Csordás Z. M. ,  Fajszi B. ,  Fleiner T. ,  Hadnagy Éva ,  Illés T. ,  Jinda B. ,  Káli L. ,  Kégl B. ,  Keleti T. ,  Kovács Á. ,  László A. ,  Lois L. ,  Máté Nóra ,  Pásztor 625 G. ,  Patthy Júlia ,  Peller Z. ,  Siklér F. ,  Sustik M. ,  Szabó 639 A. ,  Wolkensdorfer P. 
Füzet: 1987/március, 109 - 110. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Derékszögű háromszögek geometriája, Indirekt bizonyítási mód, Sokszög lefedések, Négyzetek, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1986/május: Gy.2347

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Megmutatjuk, hogy három, egyenként 65160,5039 sugarú körrel lefedhető az egységnégyzet, kisebb körökkel viszont nem.

 
 

Legyen E az ABCD egységnégyzet CD oldalának felezőpontja, F és G pedig azok a pontok a CD-vel szomszédos AD, illetve BC oldalon, amelyekre AG=GE=EF=FB=2r (lásd ábra). Egyszerű számolással kapjuk, hogy ekkor AF=BG=18,r=6516. Ha most három darab r sugarú kört úgy helyezünk el, hogy középpontjaik rendre az AG, GE és FE szakaszok felezőpontjai legyenek, akkor az első kör átmegy az A,B,F,G; a második a C,E,G; a harmadik pedig a D,E,F pontokon, és a három kör nyilván lefedi a teljes egységnégyzetet.
Tegyük fel, hogy három r'<r sugarú körrel is megvalósítható a lefedés. Mivel a három kör a négyzetnek mind a négy csúcsát lefedi, ezért a körök között van olyan ‐ nevezzük ezt első körnek ‐, amelyik legalább két csúcsot fed le. Ez a két csúcs nem lehet átellenes, mert az ilyenek távolsága nagyobb, mint körünk átmérője, egy kör viszont csak olyan pontokat fedhet le, amelyek távolsága nem nagyobb az átmérőjénél. Válasszuk a négyzet csúcsainak betűzését úgy, hogy az első kör az A és a B csúcsokat fedje le! Ez a kör így már nem fedheti le sem a G, sem pedig az F pontot, mert AG=BF=2r>2r'. A G és az F pontokat viszont szintén ugyanannak a ‐ nevezzük másodiknak ‐ körnek kell lefednie, mert ha a G pontot a második, az F pontot pedig a harmadik kör fedné le, akkor EF=EG=2r>2r' és AE=808>2r>2r' miatt az E pontot már egyik kör sem fedhetné le. A második kör CF=DG=1138>658=2r>2r' miatt nem fedheti le a C és D pontokat, tehát ezeket is a harmadik körnek kell lefednie.
Összefoglalva: az első kör lefedi az A és B, a második az F és G, a harmadik pedig a C és D pontokat. Tekintsük most az AD oldal H felezőpontját! Pitagorasz tételét alkalmazva kapjuk, hogy
BH=CH=808>658=2r>2r'


és
GH=738>658=2r>2r'.


A H pontot így a három kör egyike sem fedheti le. Ez ellentmondás, tehát az egységnégyzet valóban nem fedhető le három 65/16-nál kisebb sugarú körrel.