Feladat: Gy.2346 Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Füzet: 1986/december, 453. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Tengelyes tükrözés, Síkgeometriai szerkesztések, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1986/május: Gy.2346

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Legyen k' a k körnek, O' pedig az O pontnak az e egyenesre vonatkozó tükörképe. Ha k metszi e-t, akkor a két metszéspont tükrözéskor helyben marad, így k'-nek is pontja. Ha k érinti e-t, akkor ugyanabban a pontban k' is, ha pedig k-nak és e-nek nincs közös pontja, akkor k'-nek és e-nek sincsen. Így k és k' metszéspontjai megegyeznek k és e metszéspontjaival, elegendő tehát k'-t megszerkesztenünk.

 
 

A tükrözés miatt O' rajta van az A körüli OA sugarú és a B körüli OB sugarú körön. Tehát O'-t, mint e két kör O-tól különböző metszéspontját meg tudjuk szerkeszteni. Az O' pont mindig létrejön és különbözik az O ponttól, mert a feltétel szerint az e egyenes nem tartalmazza O-t. A k' éppen az O' körüli, k-val egybevágó kör, ami O' ismeretében már szerkeszthető. A keresett pontok a k és k' körök metszéspontjai.
Ezek a pontok a szerkesztés miatt nyilván megfelelnek feladatunk feltételeinek. A metszéspontok száma megegyezik a k és k' körök közös pontjainak számával, tehát 2,1 vagy 0 metszéspontot kaphatunk.
 

Megjegyzés. Jóval nehezebb a feladat megoldása, ha az O pont illeszkedik az e egyenesre.