Feladat: Gy.2331 Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Füzet: 1986/december, 444 - 445. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Háromszögek hasonlósága, Egyenlő szárú háromszögek geometriája, Háromszögek nevezetes tételei, Húrnégyszögek, Síkbeli szimmetrikus alakzatok, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1986/március: Gy.2331

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Mivel egy szög külső és belső szögfelezője merőleges egymásra, ezért elegendő belátnunk, hogy az AMD és az ANB szögek belső szögfelezői merőlegesek egymásra.

 
 

Ábránkon úgy választottuk a betűzést, hogy BM<AM, ennélfogva CM<DM, másrészt hogy DN<AN és emiatt CN<BN. Legyen a két belső szögfelező metszéspontja P (ez mindig létrejön!), az NP egyenes és az AB oldal metszéspontja R, az NP egyenes és a CD oldal metszéspontja pedig Q. A DQN és BRN háromszögek két szögükben megegyeznek, mert az NDQ szög az ABCD húrnégyszög D-nél levő külső szögeként egyenlő a húrnégyszög B-nél levő belső szögével, az RBN szöggel, míg az RN egyenes szögfelező, tehát DNQ=BNR. Ezért a két háromszög harmadik szögei is egyenlőek: DQN=BRN. Mivel az MQR szög a DQN szög csúcsszöge, ezért az MQR háromszög egyenlő szárú.
Egyenlő szárú háromszög szárszögének felezője viszont merőleges az alapra, amiből feladatunk állítása közvetlenül adódik.