Feladat: Gy.2315 Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Füzet: 1986/november, 384 - 385. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyenlő szárú háromszögek geometriája, Szögfelező egyenes, Kör (és részhalmaza), mint mértani hely, Háromszögek szerkesztése, Parabola, mint mértani hely, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1986/január: Gy.2315

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Tekintsük a feladatot megoldottnak! Az ABC háromszög oldalait a szokásos módon jelöljük a, b, c-vel, az A csúcsból induló belső szögfelező és a BC oldal metszéspontja legyen M! Ezekkel a jelölésekkel feladatunk a következő: Szerkesztendő az ABC háromszög, ha ismerjük az a oldalt, a bc arányt, valamint az AM szakasz hosszát.

 
 

Ha az adott bc arány 1, akkor a háromszög egyenlő szárú, tehát az AM szakasz rajta van az a oldal felező merőlegesén. Ezt felhasználva a szerkesztés: Felvesszük az a oldalt, megszerkesztjük a felező merőlegesét, erre az oldal felezőpontjából felmérjük az AM távolságot, így megkapjuk a háromszög harmadik csúcsát. Ez a szerkesztés nyilván megfelelő háromszöget ad, és bármilyen adatok mellett egyértelműen elvégezhető.
 

Ha az adott bc arány nem 1, akkor a háromszög A csúcsához tartozó külső szögfelező egy N pontban metszi a BC oldalt. A szögfelezőtétel szerint
bc=CMMB=CNNB,
vagyis a BC=a távolság ismeretében az M és N pontokat ‐ az arányosan osztó pont ismert szerkesztése alapján ‐ meg tudjuk szerkeszteni. Tudjuk, hogy egy háromszög ugyanazon csúcsához tartozó külső és belső szögfelezők egymásra merőlegesek. Ezért az A pont rajta van az MN szakasz Thalesz-körén. Másrészt az A pont rajta van az M középpontú, MA sugarú körön is. Ezeket felhasználva a szerkesztés:
Felvesszük az adott BC oldalt. A BC egyenesen az arányosan osztó pont szerkesztésével megszerkesztjük az M és N pontokat. Az MN szakasz Thalesz-körének és az M középpontú MA sugarú körnek a metszéspontja adja a háromszög A csúcsát. Ez a szerkesztés megfelelő háromszöget ad, mivel az MN fölötti Thalesz-kör tetszőleges A pontjára az ABC háromszögnek AM (belső) szögfelezője. Ha a két kör metszi egymást, akkor a két metszéspont szimmetrikus a BC egyenesre, tehát ekkor a feladatnak lényegében egy megoldása van, míg ha a két kör érinti egymást, vagy nincs közös pontjuk, akkor nincs megoldása a feladatnak.
 

Ha a bc arányt λ-val jelöljük, akkor könnyen kiszámolható, hogy MN=2λa1-λ2, tehát a feladatnak csak akkor van megoldása, ha MA<2λ1-λ2a.
 

Megjegyzés. Az MN szakasz Thalesz-köre megegyezik azon P pontok halmazával, melyekre a PCPB arány egyenlő az adott bc aránnyal. Ezt a kört szokás az adott B és C pontokhoz, valamint bc arányhoz tartozó Apollóniosz-körnek nevezni. (Lásd: Geometriai feladatok gyűjteménye, I. kötet 1395. feladat.)