Feladat: Gy.2314 Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: könnyű
Füzet: 1986/november, 382 - 383. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Háromszögek hasonlósága, Számkörök, Paralelogrammák, Párhuzamos szelők tétele, Párhuzamos szelőszakaszok tétele, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1986/január: Gy.2314

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás. Próbáljuk meg a párhuzamos szelők tételének segítségével a feladatban szereplő arányokat a GF egyenesre vetíteni! Húzzunk tehát H-n keresztül párhuzamost a paralelogramma AD oldalával, és messe ez GF-et E-ben (1. ábra).

 
 
1. ábra
 


Ekkor
GEEF=AHHB=12,(1)
másfelől ha M jelöli GF és HC metszéspontját, akkor
EMMF=EHFC=EHFB=2GA+FB3FB=13+13=23.(2)

Lényegében készen vagyunk, ismerjük ugyanis, hogy milyen arányban osztja az E pont a GF szakaszt (1:2), illetve az M pont az EF szakaszt (2:3).
Válasszuk most EM-et 4 egységnek. Ekkor (2) miatt MF 6 egység, vagyis EF 10 egység, így (1) miatt GE 5 egység. Innen a keresett arány:
GMMF=5+46=32.
A HC szakasz tehát 2:3 arányban osztja az FG szakaszt.
 

II. megoldás. Legyen AB=DC=3a, AD=BC=4b. A GF és HC egyenesek metszéspontja legyen M, a HC és AD egyenesek metszéspontja pedig P (2. ábra).
 
 
2. ábra
 

A PHA és a CHB háromszögek nyilvánvalóan hasonlók, a hasonlóság aránya AH:HB=1:2. Ezért AP=12BC=2b. A CMF és a PMG háromszögek is hasonlóak, a hasonlóság aránya CF:PG, ami CF=2b és PG=PA+AG=2b+b=3b miatt 2:3. Így FM és MG aránya is 2:3, azaz a HC szakasz 2:3 arányban osztja az FG szakaszt.
 

Megjegyzés. Nagyon sokan elkövették a következő hibát: "A GMCD és az FMHB négyszögek szögei megegyeznek, tehát a két négyszög hasonló.'' Az indoklás így hibás! Gondoljunk például egy hosszú, keskeny téglalapra és egy négyzetre! Szögeik megegyeznek, a két négyszög mégsem hasonló.
Két négyszög hasonlóságához a szögek egyenlőségén kívül még további feltétel is szükséges, például az, hogy két-két egymás melletti oldal aránya megegyezzék. Esetünkben ez is teljesül, mert:
GD:DC=3b:3a=b:a=2b:2a=FB:BH,
a két négyszög tehát valóban hasonló. Ezt felhasználva is megoldható a feladat.
Két négyszög akkor is hasonló, ha egy-egy átlójukkal kettévágva, a részháromszögek páronként hasonlóak.