Feladat: Gy.2313 Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Vasy András 
Füzet: 1986/október, 306 - 307. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Irracionális egyenlőtlenségek, Hossz, kerület, Négyzetek, Mozgással kapcsolatos szöveges feladatok, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1986/január: Gy.2313

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Mivel 1,4<2, a nyuszi gyorsabban fut végig egy négyzet oldala, mint a farkasok bármelyike ugyanennek a négyzetnek az átlója mentén. Így ha az F3 pontban nem volna farkas, akkor itt a nyuszi kimenekülhetne, hisz a másik három farkas nem ér ide, míg a nyuszi F3-ba fut a négyzet N középpontjából. (A továbbiakban a megfelelő indexű f betűvel hivatkozunk az egyes farkasokra.)

 
 

Nem az F3 az egyetlen olyan pont, amelyen át a nyuszi elmenekülhet az f2,f4, és f1 farkasok elől. Feltéve, hogy sebességének csökkentése nélkül meg tudja változtatni mozgásának irányát, a nyuszi az NF3 szakasz egy megfelelően kiválasztott P pontjában addigi mozgására merőlegesen befordulhat és az NF3-mal egyenlő hosszú NPM ‐ vagy pedig NPM' ‐ töröttvonal mentén még mindig megmenekülhet f4 ‐ és f2 ‐ elől, amennyiben az F4M ‐ és így az F2M' ‐ szakasz még nagyobb, mint 1,4NF3. (Természetesen f1 szintén nem éri el ilyenkor a nyuszit.) Ilyen M pont ‐ és így a megfelelő P ‐ pedig nyilván létezik, hiszen
F4F3=2NF3>1,4NF3.

Nyuszinknak így már csak f3-ra kell figyelnie, előle pedig épp azért menekülhet el, mert a P pontban választhat, hogy M vagy pedig M' felé induljon-e. f3 nem lehet ott mindkét F3-ból induló négyzetoldal belsejében, így ha a nyuszi az f3-tól távolabb levő pontot választja M és M' közül, akkor a farkasnak legalább egy PF3 oldalú négyzet átlóját kell megtennie, miközben a nyuszi ennek a négyzetnek az oldala mentén eljut a kert határához.
 
Megjegyzések. 1. A nyuszinak komoly lelkierőre van szüksége, ha menteni akarja az irháját. Az F4M>1,4NF3 feltételből ugyanis a P pontra PF3<(1-0,72)NF30,01005NF3 adódik. A nyuszinak tehát az NF3 útnak mintegy 99%-ában az F3 pont irányába kell futnia ‐ egyenesen szemközt az ott ülő farkassal.
Másfelől a nyuszinak pillanatnyi habozás nélkül meg kell kezdenie a fenti ‐ vagy más ‐ tervének végrehajtását. Ha ugyanis a farkasok el tudják foglalni az egyes oldalakon a nyuszi pillanatnyi helyének vetületét ‐ és ezt mindig megtehetik, ha a nyuszi annyi időt tölt a kert belsejében, amennyi a farkasoknak a kert egy oldalának a befutásához szükséges ‐ akkor ezután a nyuszi további útvonalának minden pontjában tartani tudják ezeket a vetületi pontokat és ehhez már nem is kell túlzottan igyekezniük, elegendő, ha sebességük nem kisebb, mint a nyuszié.
2. A megoldás szerint a nyuszi mindig megmenekülhet, ha a farkasok és az ő sebességének aránya kisebb, mint2. Vasy András, a budapesti Apáczai Csere János Gimnázium II. osztályos tanulója vette észre, hogy amennyiben ez az arány legalább 2, akkor a farkasok elcsíphetik a nyuszit. Ha ugyanis a nyuszi útvonalának minden egyes pontján keresztül párhuzamosokat húzunk az átlókkal, akkor könnyen látható, hogy a farkasok folyamatosan el tudják foglalni azt a négy pontot, ahol ezek az egyenesek a kert határát metszik, így a kert határához érve szegény nyuszit legalább két farkas éri el.