Feladat: Gy.2311 Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Füzet: 1986/október, 306. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Másodfokú (és arra visszavezethető) egyenletek, Kombinatorikai leszámolási problémák, Kombinációk, Számsorozatok, Klasszikus valószínűség, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1986/január: Gy.2311

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Ha n+k1, azaz legfeljebb egy golyó van, akkor mindkét esemény lehetetlen, a szóban forgó valószínűségek értéke így 0. A továbbiakban tegyük fel, hogy n+k2.
Jelölje U azt az eseményt, hagy a kihúzott golyók ugyanolyan színűek, K pedig azt, hogy különbözők. Bármely két golyó kihúzása egyformán valószínű, így az U és a K események valószínűségének a felírásához azoknak a pároknak a számát kell meghatároznunk, amikor a két golyó ugyanolyan, illetve különböző színű. A kérdéses valószínűségeket ezután úgy kapjuk, hogy ezeket a számokat elosztjuk az összesen kiválasztható párok számával, (n+k2)-vel.
Az U esemény két egymást kizáró módon valósulhat meg; úgy, hogy mindkét kihúzott golyó fehér ‐ ez n(n-1)/2 lehetőség ‐, vagy pedig úgy, hogy mindkettő piros ‐ ilyen pár k(k-1)/2 darab van. (Vegyük észre, hogy ezek a formulák akkor is a helyes ‐ nulla ‐ eredményt adják, ha n vagy k kisebb, mint 2.)
A K esemény nk-féleképpen következhet be, hisz az n darab fehér golyó mindegyikéhez kiválasztható bármelyik a k darab piros közül.
Azokat az n, k nem negatív egészeket keressük tehát, amelyekre

P(U)=[n(n-1)2+k(k-1)2]/(n+k2)=nk/(n+k2)=P(K).(1)



Rendezés után kapjuk, hogy (1) pontosan akkor teljesül, ha (n-k)2=n+k. Az n-k=t jelölést bevezetve innen n+k=t2, ahonnan
k=(t-1)t2ésn=t(t+1)2.(2)


Ezek a mennyiségek a t minden egész értékére nemnegatív egészek és mivel |t|>1 esetben lépéseink megfordíthatók, a (2) szerint kiszámolt (k,n) párokra teljesül (1) ‐ ekkor mindkét valószínűség 1/2.
Összefoglalva tehát: a szóban forgó (k,n) párok halmaza a {t2-t2,t2+t2; t  egész} halmaz, vagyis a következő sorozat bármelyik két szomszédos eleme lehet az n és a k, illetve a k és az n:
0,1,3,6,...,m(m-1)2,...