Feladat: Gy.2301 Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Füzet: 1986/május, 214 - 215. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Háromszögek hasonlósága, Szabályos sokszög alapú gúlák, Derékszögű háromszögek geometriája, Egyenlő szárú háromszögek geometriája, Térgeometriai számítások trigonometria nélkül, Szögfüggvények, síkgeometriai számítások, Szabályos sokszögek geometriája, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1985/november: Gy.2301

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Egy szabályos gúla alaplapja szabályos sokszög, oldallapjai pedig egybevágó egyenlő szárú háromszögek.
Legyen A és B az alaplap két szomszédos csúcsa, F az AB él felezőpontja, C pedig a gúlának az a csúcsa, amely nincs rajta az alaplapon. Mivel a gúla szabályos, a C merőleges vetülete az alaplapra éppen az alaplap köré irt kör O középpontja.

 
 

Az OF egyenes és a CF egyenes is merőleges az AB élre, tehát az OFC éppen a gúla alaplapjának és oldallapjának hajlásszöge. Az FAC pedig az A csúcsból induló oldalél és alapél hajlásszöge, így a feltétel szerint:
OFC=FAC.(1)

A COF és CFA háromszögek derékszögűek, és (1) miatt van egy további egyenlő szögük is. Ezért ez a két háromszög hasonló, tehát a megfelelő oldalak aránya egyenlő:
COOF=CFFA,
vagyis
COCF=OFFA.(2)

Mivel CO<CF (derékszögű háromszög befogója, illetve átfogója), ezért OF<AF. Ekkor viszont AOF>OAF, mert egy háromszögben nagyobb oldallal szemben nagyobb szög van. Ebből következik, hogy
AOF>45tehátAOB=2AOF>90.

Olyan szabályos sokszög viszont, amelynek oldala a sokszög középpontjából 90-nál nagyobb szögben látszik, csak egy van, a szabályos háromszög. A gúla alaplapja tehát szabályos háromszög.
Ekkor AOB=120, vagyis FOA=60, ezért FAO=30. Az OFA derékszögű háromszögben
OFFA=tg 30=  33,
és innen (2) szerint kapjuk, hogy
COCF=33.
Ez viszont éppen a keresett szög szinusza. Innen a keresett szög 3515'.
Mivel a kapott szög hegyesszög, ilyen szabályos gúla valóban létezik. Ezzel a feladatot megoldottuk.
 
Megjegyzés. Sok beküldő úgy értelmezte a szabályos gúlát, hogy annak minden éle egyenlő. Ezek a megoldások nem kaptak pontot.