Feladat: Gy.2298 Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Füzet: 1986/május, 211 - 212. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Középpontos tükrözés, Pont körüli forgatás, Mértani helyek, Terület, felszín, Négyzetek, Síkgeometriai számítások trigonometria nélkül négyszögekben, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1985/november: Gy.2298

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás. Legyen a négyzet oldala a. Jelölje M1 és M2 a sík egy tetszőleges pontjából az AC, illetve a BD egyenesekre bocsátott merőlegesek talppontját, m1 és m2 pedig az MM1, illetve az MM2 távolságot!

 
 
1. ábra
 

Ekkor a feltételek szerint az M pontosan akkor tartozik a keresett halmazhoz, ha
a2m12+a2m22=a2,
vagyis
m1+m2=a2.
Tehát a sík azon pontjait keressük, amelyeknek az AC és BD egyenesektől mért távolságaik összege a2.
Az AC és BD egyenesek a síkot négy részre bontják; ezeket a részeket a két egyenes O metszéspontja körüli 90-os forgatások egymásba viszik. Elegendő tehát a keresett halmaz pontjait az OB és OC félegyenesek által határolt síknegyedben meghatároznunk.
Legyen M ennek a síknegyednek egy tetszőleges pontja. Messe az M-en átmenő, BC-vel párhuzamos egyenes az OB és OC félegyeneseket a B1, illetve C1 pontokban! Ekkor MM1=M1C1 és MM2=M1O, tehát m1+m2=OC1. Az M pont tehát pontosan akkor tartozik a keresett halmazhoz, ha OC1=a2. Ámde OC=a22 miatt ez pontosan akkor igaz, ha M rajta van a BC szakasznak az O középpontból való, 2:1 arányú nagyítással keletkező képén. Tehát figyelembe véve az O körüli 90-os elforgatásokat, a keresett halmaz az ABCD négyzet kerületének az O középpontból való 2:1 arányú nagyításával keletkező négyzet kerülete.
 
Megjegyzés. Ha az M pont a nagyított négyzet valamelyik csúcsa, akkor az MAC és MBD háromszögek egyike elfajul, területe 0. Amennyiben ezt nem tekintjük háromszögnek, akkor a nagyított négyzet csúcsait a keresett halmazból ki kell zárni.
 
II. megoldás. Legyen M a sík egy tetszőleges pontja, és tükrözzük M-et a négyzet O középpontjára (MO nyilván föltehető). Ha M' jelöli a tükörképet, akkor az MM' egyenesnek a négyzet négy oldalszakasza közül két szembenlevőn biztosan van pontja. Legyen ez a két oldal az AB és a CD. Ez azt jelenti, hogy M a COD derékszögtartományok valamelyikében van (a határoló egyeneseket is beleértve).
A következőkben az idomok szokásos, csúcsaik körüljárásával való leírását egyszersmind a területük jelölésére is használjuk. Nem lesz félreérthető, hogy adott esetben a jel melyik értelmére kell gondolnunk. A tükrözés miatt
MAC=MM'CésMBD=MM'D.
A COD szögtartományban levő M pontok tehát akkor és csak akkor tartoznak a keresett halmazhoz, ha az MDM'C négyszög területe egyenlő a négyzet területével.
A keresett halmaznak így csak a négyzeten kívül lehetnek pontjai, hiszen belső vagy határpontokra az MDM'C négyszög valódi része a négyzetnek (2/a ábra).
 
 
2/a ábra
 

 
 
2/b ábra
 

Ha M ‐ és így M' is ‐ külső pont, akkor a négyszög területe akkor és csak akkor lesz egyenlő a négyzet területével, ha M-nek és M'-nek a közös DC négyzetoldaltól mért távolságösszege ‐ mint az MDC és az M'DC háromszögek magasságainak összege ‐ éppen a négyzet oldalának kétszerese (2/b ábra).
A szimmetria miatt e két magasság összege éppen az M-nek a DC-től (vagy AB-től) mért távolsága kétszeresével nagyobb a négyzet oldalánál. Így M akkor és csak akkor tartozik a keresett halmaz COD szögtartománybeli részéhez, ha a DC-től (vagy AB-től) mért távolsága a négyzet oldalának a felével egyenlő és M a négyzeten kívül helyezkedik el. Így éppen az első megoldásban kapott halmazt, pontosabban annak a COD szögtartományokba eső részét kapjuk (3. ábra). Maga a keresett halmaz úgy áll elő, ha a fenti gondolatmenetet a COB szögtartományra is elismételjük.
 
 
3. ábra