Feladat: Gy.2294 Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Keleti Tamás 
Füzet: 1986/május, 205 - 207. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyenletek grafikus megoldása, Egyenletek, Egészrész, törtrész függvények, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1985/november: Gy.2294

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás. Készítsük el az f(x)={x}2 és a g(x)={x2} függvények grafikonjának egy-egy részét. Az f függvény periodikus, legkisebb periódusa 1, a görbe ágai pedig a normál parabola ívének eltoltjai (l. ábra).

 
 
1. ábra
 

A g grafikonját úgy kaphatjuk, hogy az x tengellyel párhuzamosan, egységenként haladva mintegy "fölszeleteljük" az xx2 függvény grafikonját és a félig nyílt görbedarabokat az y tengellyel párhuzamosan eltoljuk úgy, hogy kezdőpontjuk az x tengelyre essék (2. ábra).
 
 
2. ábra
 

Tekintsük most a két grafikont az f egy periódusán, a [k,k+1) intervallumon, ahol k1 egész. Itt a g grafikonjának pontosan annyi ága halad, ahány egész szám van az xx2 értékkészletében, ha x a [k,k+1) intervallumon változik. Mivel ez a függvény szigorúan monoton növő, az ágak száma (k+1)2-k2 (3. ábra).
 
 
3. ábra
 

Látható, hogy a legutolsó kivételével minden egyes ilyen ág metszi az f grafikonját, mégpedig pontosan egyszer. (A legelső ágnak éppen az x tengelyre eső kezdőpontja közös az f grafikonjával.) Ez azt jelenti, hogy az (1) egyenletnek (k+1)2-k2-1 megoldása van a [k,k+1) intervallumban.
Ennek megfelelően az [k,k+1) intervallumban a gyökök száma
k=199((k+1)2-k2-1).
Az összegben a négyzetszámok az első és az utolsó kivételével váltakozó előjellel kétszer szerepelnek, így a fenti összeg 1002-12-99=9900. Mivel ezeken kívül még x=100 is megoldás, így az egyenletnek 9901 megoldása van az [1,100] intervallumban.
 
Megjegyzés. A fenti megoldásban ezt írtuk: "látható, hogy'' a g grafikonjának ágai egy pontban metszik az f grafikonját. Nos, valóban tettünk engedményeket a szemléletesség érdekében, de a grafikonokat az xx2 függvény képéből származtattuk, amelynek tulajdonságai jól ismertek. Amit a megoldásból ezután hiányolhatunk, az az, hogy nem mondtuk ki pontosan, hogy melyek azok a tulajdonságai a másodfokú függvénynek, amelyekre valóban hivatkoznunk kell.
 
 
4. ábra
 

Nos, áganként legalább egy közös pont létezése valóban nyilvánvaló, és az, hogy több nincsen, következik abból, hogy mindkét görberészlet parabolává egészíthető ki, amelyek az xx2 grafikonjának eltoltjai; egyikük az x, másikuk pedig az y tengellyel párhuzamosan (4. ábra). Ha pedig két egy állású egybevágó parabolának egynél több közös pontja van, akkor a két görbe azonos.
Aki még ezt az egy, a metszéspont létezését megerősítő ,,nyilvánvaló''-t is sokallja ‐ igaza van ‐, annak számára felírjuk azt az egyenletet, amely a kiegészített parabolák metszéspontjának x koordinátájára teljesül.
Az f grafikonjának k-adik íve az y=(x-k)2, a g grafikonjának a [k,k+1) intervallumbeli i-edik íve pedig az y=x2-(k2+i) egyenletű parabolává egészíthető ki. A görbék metszés pontjának x koordinátájára így (x-k)2=x2-(k2+i), azaz x=k+i2k teljesül, i=0,1,...,2k.
Ezek a gyökök a legutolsó kivételével valóban a [k,k+1) intervallumba esnek, így az eredeti egyenletnek pontosan 2k, azaz ((k+1)2-k2-1) megoldása van a [k,k+1) intervallumban. Ezzel az (1) megoldásait is megkaptuk, bár ez nem volt feladatunk.
 
II. megoldás. Legyen most is k1 egész, és vizsgáljuk (1) megoldásait a [k,k+1) intervallumban. Ha kx<k+1, akkor legyen x=k+α; ekkor nyilván α={x}. Behelyettesítve (1)-be kapjuk, hogy
α2={(k+α)2}={k2+2kα+α2}.(2)

Itt a bal oldalon 0α2<1 miatt α2={α2}. Mármost két szám törtrésze pontosan akkor egyenlő, ha a két szám különbsége egész. Így kapjuk, hogy (k2+2kα+α2)-α2=k2+2kα egész, azaz k egész volta miatt 2kα is egész. Ha tehát k1, akkor k+α pontosan azokra a 0α<1 számokra lesz (1) megoldása, amelyekre 2kα egész szám. Mivel ilyen egész szám pontosan 2k darab van, a 0,1,2,...,2k-1, ezért az egyenletnek pontosan 2k megoldása van a [k,k+1) intervallumban.
Így (1)-nek összesen 1+k=1992k=9901 gyöke van az [1,100] intervallumban (hisz x=100 is megoldás).
 

Megjegyzés. Az (1) egyenletnek az [1;N] intervallumban nyilván N2-N+1 gyöke van, ha N egész. Ha pedig (1) helyett az {x}n={xn} egyenlet megoldásainak a számát keressük, akkor az első megoldás gondolatmenetével kapjuk, hogy az [1;N] intervallumban a gyökök száma
1+k=1N-1((k+1)n-kn-1)=Nn-N+1.