Feladat: Gy.2288 Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Füzet: 1986/március, 117. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Kombinatorika, Klasszikus valószínűség, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1985/október: Gy.2288

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Ha az első fekete ászt a k-adik helyen húzzuk ki (k=1,2,...,51), akkor a második fekete ásznak a megmaradt (52-k) lapból álló csomagban kell lennie, és itt bárhol lehet. Így a két fekete ász összes lehetséges ‐ és a keverés miatt egyformán valószínű ‐ elhelyezkedését tekintve, (52-k) esetben lesz az elsőnek kihúzott fekete ász a k-adik helyen. Ezeknek a lehetőségeknek a száma k=1 esetén a legnagyobb, az első fekete ász felbukkanása így az első húzásra a legvalószínűbb.

 

Megjegyzések. 1. A két fekete ász helyét (522)-féleképpen választhatjuk ki az 52 lapos kártyacsomagban, így annak a valószínűsége, hogy az első fekete ászt a k-adik helyen találjuk, (52-k)/(522). Ha k=1, akkor ez a valószínűség 1260,038.
2. A dolgozatok általában a ,,kedvező események száma/összes események száma'' formulát használták a vizsgált valószínűségek felírásakor, ám csak ritkán tisztázták, hogy melyek azok az elemi események, amelyeknek bizonyos, egyenlően valószínű kimeneteleit összeszámolták. A közölt megoldásban a két, nem megkülönböztethető fekete ász elhelyezkedését figyeltük. A másik véglet az, ha bármely két lapot megkülönböztetünk. Ekkor egy elemi esemény az 52 lap egyenlően valószínű 52! sorrendjének valamelyike, azon sorrendek száma pedig, ahol a k-adik helyen van az első fekete ász, 2(52-k)50!.
3. Hasonlóan tisztázható, hogy a második fekete ász előfordulása az utolsó helyen a legvalószínűbb.