Feladat: Gy.2278 Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Füzet: 1986/március, 114 - 115. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Gráfok összefüggősége, Fagráfok, erdők, faváz, Euler-gráfok (unikurzalitás), Síkbeli ponthalmazok távolsága, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1985/szeptember: Gy.2278

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A megoldás kulcsa az az észrevétel, hogy ha három adott város között fellépő három távolság közül kettőt ismerünk, akkor a harmadikat már ki tudjuk számolni. A városok ugyanis egy egyenes mentén helyezkednek el, így ez a harmadik távolság aszerint lesz a két ismert távolság összege vagy pedig a különbsége, hogy az a város, amelynek a másik kettőtől mért távolságát ismerjük, elválasztja-e a másik kettőt, vagy sem. Ezt felhasználva a megoldók módszeresen töltögették ki a hiányos táblázatot, míg végül valamennyi hiányzó értékre rátaláltak Az alábbiakból kiderül, hogy ez miért sikerülhetett.
Áttekinthetőbb lesz a kép, ha az egyes városokat egy nyolcoldalú sokszög csúcsaiként ábrázoljuk és éllel kötjük össze azokat a csúcsokat, amelyeknek ismerjük a távolságát (1. ábra). Így egy úgynevezett gráfot kapunk.

 
 
1. ábra
 

Az ábrából látható, hogy a hét ismert útszakasz mentén a B városból indulva a BEHCFADG útvonalon eljuthatunk a G városig úgy, hogy minden várost pontosan egyszer ejtünk útba. Igaz az is ‐ és ez a lényeg ‐, hogy bármely két város között létezik ismert hosszúságú szakaszokból álló útvonal, mégpedig csak egy. Kiszemelve most már egyet a városok közül ‐ legyen ez például az A ‐, a további városok A-tól mért távolsága az A-ból hozzájuk vezető útvonal mentén haladva határozható meg az adott és az útközben megismert távolságok alapján a bevezetőben említettek szerint. Az A város esetében ez az ADG, illetve az AFCHEB útvonalak bejárását jelenti,
Az ADG útvonal mentén kapjuk, hogy
AD=28adott, és  AG=AD+DG=28+22=50,
az AFCHEB útvonalon pedig
AF=43adott  AC=AF-FC=43-25=18,AH=AC+CH=18+38=56,AE=AH-HE=56-24=32,végülAB=AE-EB=32-27=5.

 
 
2. ábra
 

Miután pedig ismerjük egy városnak az összes többitől mért távolságát, bármely két város távolsága meghatározható. A teljesen kitöltött táblázatot a 2. ábra mutatja. A szomszédos városok közti távolságok: AB=5, BC=AC-AB=13, CD=AD-AC=10, DE=AE-AD=4, EF=AF-AE=11, FG=AG-AF=7, GH=AH-AG=6.
 

Megjegyzés. Látható, hogy feladatunk az ismertnek adott távolságok bármely értéke mellett egyértelműen megoldható. Ez nyilván általában is igaz, ha az 1. ábra mintájára elkészített gráf összefüggő ‐ azaz bármely két pontja között vezet út és a gráf ún. ,,fa'' is ‐ azaz bármely két pontja között csak egy út vezet. Nem összefüggő gráfra a feladat nem oldható meg, ha pedig vannak olyan városok, amelyek között több út is vezet, akkor az ezek szakaszaira vonatkozó feltételek nem függetlenek, a feladatnak igy nincs mindig megoldása.
Mivel egy n pontú fának n-1 éle van, általában az mondhatjuk, hogy az összes távolságok meghatározásához n-1 távolság megadása szükséges és ennyi elegendő is, ha az ismert hosszúságú szakaszok egy fa éleit alkotják.