Feladat: Gy.2228 Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Barta 566 Z. ,  Béres Z. ,  Bóna P. ,  Bukszár J. ,  Csürös M. ,  Dávoti B. ,  Figeczky G. ,  Kálmán E. ,  Károlyi Gy. ,  Katona Emese ,  Králik I. ,  Kucsera Itala ,  Kulcsár T. ,  Kövér Erika ,  Láng R. ,  Mikusi Cs. ,  Nagy 489 T. ,  Paál B. ,  Rakaczki Zs. ,  Révész Anita ,  Rupp Edina ,  Schmidt Edit ,  Szabó 522 Beáta ,  Szakállas Sz. ,  Szücs 704 G. ,  Tasi Andrea ,  Tavaszi G. ,  Tornyi L. ,  Vay Krisztina ,  Vertse Judit ,  Wolkensdorfer P. 
Füzet: 1985/április, 169 - 170. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Középpontos tükrözés, Súlypont, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1984/november: Gy.2228

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A feladat első részében keresendő A, B pontok egymásnak P-re vonatkozó tükörképei, hiszen A, P, B egy egyenesen vannak ebben a sorrendben és AP=PB is teljesül. Így ha A eleme valamelyik háromszögoldalnak, akkor B eleme az oldal P-re vonatkozó tükörképének.
Szerkesztésünk tehát a következő. Tükrözzük a háromszög oldalait P-re, s a tükörképek és az eredeti oldalak metszéspontjai (ha léteznek) adják a megfelelő A, B párokat (1. ábra).

 
 
1. ábra
 

 
 
2. ábra
 

Vizsgáljuk meg, hogy P elhelyezkedésétől függően hány különböző A, B pár adódik! Tekintsük az F1F2F3 középvonal-háromszöget, P-nek az ehhez viszonyított helyzete fogja eldönteni a megoldások számát. Mégpedig ha P az F1F2F3 háromszög belső pontja, akkor az oldalak tükörképei mind metszik az eredeti kerületet, ekkor három különböző megoldás van. Ha P valamelyik FiFj szakasz pontja, akkor a megfelelő oldal tükörképe éppen a szemközti csúcson megy át, s így két pontpár egybeolvad: két megoldás adódik. Ha P valamelyik csúcsot tartalmazó negyedháromszög pontja, akkor a távolabbi oldal tükörképe nem metsz a háromszögbe, s így csak egy megfelelő pontpár van.
A feladat második felének megoldása és elemzése megtalálható Csirmaz László: Hány nevezetes pontja van egy háromszögnek? c. cikkében KÖMAL 1984. dec. szám 438. oldal, 3. bekezdés).