Feladat: Gy.2213 Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Füzet: 1985/április, 164 - 165. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Tengelyes tükrözés, Derékszögű háromszögek geometriája, Súlyvonal, Magasságvonal, Súlypont, Trapézok, Húrnégyszögek, Háromszögek szerkesztése, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1984/szeptember: Gy.2213

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Legyen az adott oldal AB, a hozzá tartozó magasság ma, a B csúcsnál levő szög pedig β=2α. Tükrözzük a háromszöget az AB oldal f felezőmerőlegesére, C tükörképe C', a CC' szakasz felezőpontja F.

 
 
1. ábra
 

A tengelyes szimmetriából következik, hogy ABCC' egyenlő szárú trapéz, AB és CC' párhuzamosak, így C'CA=CAB=α. Mivel CBA=C'AB=2α, a CC'A háromszögben C'AC=α, azaz CC'A egyenlő szárú: CC'=C'A.
Az AF szakasz a CC'A háromszög súlyvonala, S súlypontja AF-nek F-hez közelebbi harmadolópontja, erre AS=SC, hiszen CC'A egyenlő szárú.
 
 
2. ábra
 

Az elemzés alapján a szerkesztés a következő. Húzzuk meg az AB oldallal párhuzamos, attól ma távolságra haladó e egyenest. AB felező merőlegesének és e-nek metszéspontja F. Az AF szakasz F-hez közelebbi harmadolópontja S, végül az S középpontú, SA sugarú kör metszi ki e-ből a C csúcsot (2. ábra). A kör és egyenes két metszéspontja közül csak az felel meg C-nek, amelyik az f felező merőleges B-t tartalmazó oldalán van, hiszen CBA=2α>CAB=α kell hogy fennálljon.
A szerkesztés menetéből következik, hogy ilyen C pont mindig létrejön, és hogy csak egy, hiszen r=SA>SF.
Végül belátjuk, hogy a kapott háromszög eleget tesz az előírásnak.
Az AB oldal és az ahhoz tartozó magasság valóban egyezik a megadottakkal. Azt, hogy CBA=2CAB, a következő mutatja. C-t F-re tükrözve, S súlypontja az adódó CC'A háromszögnek. Ám a szerkesztés miatt SA=SC, vagyis a CC'A háromszögben a C-ből, ill. A-ból induló súlyvonal egyenlő hosszú. Használva azt a tételt, hogy ha egy háromszögben két súlyvonal egyenlő hosszú, akkor a háromszög egyenlő szárú, következik, hogy BAC=ACC'=C'AC. Így 2BAC=BAC+CAC'=BAC'=CBA a tengelyes szimmetria miatt, ahogyan kívántuk.