Feladat: Gy.2210 Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Füzet: 1985/október, 304 - 305. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Forgatva nyújtás, Derékszögű háromszögek geometriája, Egyenlő szárú háromszögek geometriája, Kör (és részhalmaza), mint mértani hely, Parabola, mint mértani hely, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1984/szeptember: Gy.2210

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Legyen P-nek a k kör O középpontjára vonatkozó tükörképe S. A kör szimmetriája miatt nyilván elegendő azokat a húrokat vizsgálni, amelyeknek P-től különböző R végpontjuk ‐ mondjuk ‐ a jobb oldali a PS félköríven van. Vegyünk fel egy ilyen húrt. Szerkesszük meg fölé a PQR egyenlő szárú derékszögű háromszöget. Ha Q a nagyobbik PR ívhez tartozó körszeletbe esik, akkor mivel PQR=90 és PR a nagyobbik körív pontjaiból hegyesszög alatt látszik, Q biztosan a k kör belsejében van. Ha viszont Q a rövidebb ív felé esik, akkor ‐ mivel PR az ív pontjaiból tompaszög alatt látszik ‐ Q biztosan a körön kívülre esik. Mi most csak ezen Q pontok halmazát vizsgáljuk.

 
 

A PS átmérő fölé írt egyenlő szárú háromszög derékszögű csúcsa éppen a PS ív M felezőpontja. M-hez úgy is eljuthatunk, ha S pontot P körül 45-os szöggel (az óramutató járásával ellentétes irányban) elforgatjuk és 22-szörösére kicsinyítjük. Általában is ez a helyzet a PS ív bármely R pontjára, azaz ha a PR húrt 45-kal elforgatjuk és 22-szörösére kicsinyítjük, az így kapott Q pont éppen a PR fölé írt egyenlő szárú derékszögű háromszög harmadik csúcsát adja.
Valóban, PRQ=45 és PQPR=22 miatt PQR éppen egy négyzet fele. Amíg R végigfut PS Thalész-körének jobb oldali félkörívén, a PR fölé írt egyenlő szárú derékszögű háromszögek derékszögű csúcsa a PM átmérőjű Thalész-körből a k körön kívül eső k1 félkört írja le. És fordítva, ha a k1 íven felveszünk egy Q pontot, ehhez mindig található egy PQR egyenlő szárú derékszögű háromszög, ahol R a k kör pontja. Az R pontot a transzformáció ,,megfordításával'' kaphatjuk meg: PQ-t P körül 45-kal elforgatjuk, és 2-szeresére nagyítjuk.
A keresett pontok halmaza tehát a PM fölé írt Thalész-félkörív és annak a PS átmérőre vonatkozó tükörképe. P és M természetesen nem tartozik a halmazba.