Feladat: Gy.2205 Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Bíborka Judit ,  Csanálosi Z. ,  Farkas Á. ,  Ittzés G. ,  Králik B. ,  Lipták L. ,  Pál G. ,  Papp L. ,  Papp Zs. ,  Pecsenye B. ,  Sass B. ,  Szabó Gy. ,  Szabó P. ,  Szkaliczky T. ,  Tasnádi T. ,  Tóth T. 
Füzet: 1985/október, 304. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Kombinatorikus geometria síkban, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1984/május: Gy.2205

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Bármely 3 pont meghatároz egy háromszöget. Nem lehet ugyanis, hogy 3 pont egy egyenesen legyen, mert akkor lenne két olyan egyenes, amelyek 0-os szöget zárnak be, ellentétben azzal, hogy a legkisebb bezárt szög 60. A háromszögek mindegyik belső szöge egyben valamelyik egyenespár szöge is, és így azok nem lehetnek 60-nál kisebbek. Ez csak úgy lehet, ha bármely kiválasztott háromszög szabályos. A térben azonban legfeljebb 4 pont helyezkedhet el úgy, hogy közöttük bármelyik kettő távolsága ugyanakkora legyen, azaz hogy közülük bármelyik három szabályos háromszöget határozzon meg, vagyis n legfeljebb 4 lehet.
3 vagy 4 pont esetén létezik ilyen elrendezés, ha a pontok egy szabályos háromszög, ill. tetraéder csúcsai. Ekkor a metsző egyenesek 60-os szöget zárnak be, a kitérő egyenesek viszont merőlegesek egymásra. n tehát vagy 3 vagy 4 lehet.