Feladat: Gy.2191 Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Füzet: 1985/április, 161. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Elsőfokú (és arra visszavezethető) egyenlőtlenség-rendszerek, Szöveges feladatok, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1984/április: Gy.2191

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Tegyük fel, hogy két vonat érkezése között d perc telik el, továbbá hogy a vonatok elhanyagolható ideig tartózkodnak az állomáson. Vizsgáljuk meg, hogy a feltételek alapján milyen határok adódnak d-re !
Jancsi 12 perces várakozása során 5 vonat érkezett. A lehetséges legritkább menetrend esetén ez úgy képzelhető el, ha Jancsi egy vonattal egyidőben érkezett és az ezt követő ötödik vonat érkezésekor távozott Juliskával; az állomáson tehát éppen 4d percet töltött. A legsűrűbb menetrend mellett úgy kerülhetett sor a 12 perces várakozásra, ha Jancsi épp egy vonat távozásakor futott be, öt vonatot megvárt, téblábolt még egy darabig ‐ Juliska talán beteg volt aznap ‐ és mielőtt a hatodik vonat megérkezett volna, elment. Így

4d12<6d, ahonnan2<d3.

A másik alkalommal viszont Juliska megjött a huszadik perc végén, így attól függően, hogy Jancsi egy vonat már megfigyelt érkezésével egyidőben, vagy pedig egy éppen elment vonat távozásakor kezdte meg a várakozást,
6d207d,
azaz
207<d103
adódik. A kapott feltételeket egybevetve a szerelvények sűrűségére kapjuk, hogy
207<d3.

A 30 perces várakozás során így Jancsi legalább 10 és legfeljebb 11 vonat érkezését figyelhette meg. Ennél több vonat érkezését ugyanis legalább 11d percig kellett volna figyelnie, ami mindenképpen több, mint 220/7 perc, és megfordítva, 10-nél kevesebb vonatot csak 10d-nél ‐ tehát 30 percnél mindenképpen ‐ rövidebb várakozás alatt láthatott volna befutni.
Mindkét változat elképzelhető, ha például d=2,9 perc, ami éppen lehetséges. Ha Jancsi 0,1 perccel egy távozó vonat után érkezett, akkor a tizedik vonat 2,8+92,9 perccel később futott be, Jancsi 1,1 percig várt, aztán Juliskával vagy nélküle távozott. Ha viszont Jancsi 1 perccel egy vonat előtt ért az állomásra, Juliska pedig a 11. metróval érkezett, akkor a félórányi várakozása során Jancsi éppen tizenegy vonat érkezését figyelhette meg.