Feladat: Gy.2183 Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Füzet: 1984/december, 446 - 447. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Számjegyekkel kapcsolatos feladatok, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1984/március: Gy.2183

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Jelölje S(A) a tízes számrendszerben felírt A szám jegyeinek az összegét. Hajtsuk végre két ütemben 2A kiszámolását. Szorozzunk először jegyenként 2-vel és engedjünk meg 9-nél nagyobb ,,számjegyeket'' is, azaz ha A=a1a2...an, akkor tekintsük a (2a1)(2a2)...(2an) alakot. Innen úgy kapjuk a 2A szám tízes számrendszerbeli alakját, hogy a legutolsó helytől kezdve elvégezzük az esetleg szükséges tízes átviteleket.
Ha az i-edik helyiértéken tízes átvitelre kerül sor, akkor az átvitt jegy 1-es, hisz itt még az esetleges korábbi átvitel után az i-edik helyen álló ‐ immár egyjegyű ‐ szám 1-gyel kisebb, mint az átvitel előtt itt álló kétjegyű szám jegyeinek összege, az átvitt 1-es pedig a következő helyiértéket növeli 1-gyel, s mivel az húsznál kisebb páros szám, a jegyeinek összegét is. Ez azt jelenti, az egyes átviteli lépések során mindvégig állandó a felírt számok jegyeinek összege.
Az eljárás kezdetén ez az összeg S(2a1)+S(2a2)+...+S(2an), a végén pedig S(2A). Így S(2A) csak az A jegyeinek értékétől függ, a jegyek sorrendjétől nem, és éppen ezt kellett belátnunk.

 

Megjegyzés. Ha az A számot nem 2-vel szorozzuk, akkor a szorzat jegyeinek összege már függhet A jegyeinek sorrendjétől. Ennek oka az, hogy az átvitelek során sor kerülhet tízes átlépésre, ami 9-cel csökkenti a jegyek összegét. Például ha A=38, akkor S(38)+S(33)=S(383)=15, míg S(338)=6. Általában csak annyit állíthatunk, hogy a szóban forgó A és B számokra az S(kA)-S(kB) különbség osztható 9-cel.