Feladat: Gy.2178 Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Füzet: 1984/november, 387 - 388. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Másodfokú (és arra visszavezethető) egyenletek, Síkgeometriai számítások trigonometria nélkül háromszögekben, Síkgeometriai számítások trigonometria nélkül körökben, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1984/február: Gy.2178

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás. Az ABC háromszög derékszögű, a derékszög a C csúcsnál van, vagyis ACBC. Ez, valamint OMBC miatt OM||AC, s mivel O felezi AB-t, OM az ABC háromszög középvonala. Így AC=2OM.

 
 

Az ABC derékszögű háromszög AC befogójára felírhatjuk az ismert befogótételt. Az AD=x jelölés mellett, felhasználva az előző összefüggéseket
2OM=AC=ADAB=AD(AD+DB)=x(x+3OM).

Innen rendezés után az
x2+3OMx-4OM2=0
másodfokú egyenlethez jutunk. Az egyenlet gyökei x1=OM, x2=-4OM, közülük nyilván csak a pozitív értékűt kell figyelembe vennünk. Az ABC háromszögben tehát AB=AD+DB=4OM, innen AB=2AC. Az ABC tehát olyan derékszögű háromszög, melyben az átfogó kétszerese a B csúccsal szemközti befogónak, amiből következik, hogy ABC=30.
 

II. megoldás. Rögzítsük a kör AB átmérőjét. Indítsuk el a C pontot az A-ból, és fusson C a kör kerületén egészen B-ig. Menet közben C egyre távolodik A-tól ‐ vagyis az AC=2OM távolság egyre nő ‐, C-nek az AB-re eső D vetülete pedig közeledik B-hez ‐ vagyis DB állandóan csökken. Ezek szerint az OM/DB hányados számlálója nő, nevezője csökken, tehát a tört értéke C mozgása közben folyamatosan nő. Így C-nek legfeljebb egy olyan helyzete lehet, amikor az OM/DB hányados értéke 1/3.
Azt könnyű látni, hogy ha ABC=30, akkor OM/DB=1/3. Valóban, OM/DB=(OM/MB)(MB/DB) és OBM=CBD=30 esetén
OMMB=13,MBDB=12CBDB=1223.

Az OM/DB hányados értéke C-nek semmilyen más helyzetében nem lehet 1/3, tehát DB=3OM esetén ABC=30, amivel a feladat kérdésére válaszoltunk.