Feladat: Gy.2155 Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Benczúr A. ,  Bóna M. ,  Grellert Ágnes ,  Jedlovszky P. ,  Rimányi R. ,  Szalay Gy. 
Füzet: 1984/április, 169 - 170. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Háromszögek hasonlósága, Háromszögek szerkesztése, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1983/november: Gy.2155

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Az A csúcsból induló szögfelezőnek a szemközti oldallal és körülírt körrel való metszéspontját jelölje rendre E és F, a szögfelezők metszéspontját, amely egyben a beírt kör középpontja is, pedig O (1. ábra).

 
 
1. ábra
 

A kerületi szögek tételéből CBF=CAF=BAF=BCF=α2. A BOF külső szöge az ABO háromszögnek, és így
BOF=OBA+BAO=β2+α2=OBF.
Hasonlóan
COF=α2+y2=OCF,
vagyis OFB és OFC egyenlő szárú háromszögek, BF=OF=CF.

Az AFC és CFE háromszögekben FCE=CAF=α2, és EFC közös, így e két háromszög hasonló. Megfelelő oldalaikra AF:FC=FC:FE, ahonnan FC=AFEF.
 
 
2. ábra
 

Ilyen módon tehát az FC szakasz szerkeszthető. Az AF szakasz E pontjában állított merőleges egyenesnek az AF Thalész-körével alkotott C' metszéspontjára FC'=AFEF (2. ábra). Az F középpontú, C'-n áthaladó kör kimetszi az AF szakaszból a beírt kör O középpontját. A beírt kört ezek után adott pontjának ismeretében meg tudjuk rajzolni. A-ból és E-ből a beírt körhöz érintőket húzva megkapjuk a keresett háromszög oldalait.
A szerkeszthetőség feltétele, hogy az A pont a beírt körön kívül legyen, E pedig ne essen a kör belsejébe, továbbá OE<OA teljesüljön. Ez utóbbi feltétel OE=C'F-FE, és OA=AF-C'F miatt egyenértékű azzal, hogy 2C'F<AF+EF, ami a számtani és mértani közép közti egyenlőtlenség alapján mindig teljesül.
A másik két feltétel adatainkkal felirva:
OP<AF-AFFE,ill.OPAFFE-FE.
Ez utóbbiban ha egyenlőség áll fenn, a szerkesztés eredményeként egyenlő szárú háromszöget kapunk, ha egyenlőtlenség, akkor két, az AF-re tükrös háromszöget.