Feladat: Gy.2141 Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Hajdu Sándor Zoltán 
Füzet: 1984/március, 115 - 117. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Gúlák, Szerkesztések a térben, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1983/szeptember: Gy.2141

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Jelöljük a derékszögű háromszög csúcsait A, B, C-vel, a gúla negyedik csúcsát D-vel. Bocsássunk D-ből merőlegest az AB, BC, CA oldalakra és az alapsíkra, a talppontok rendre E, F, G és O (1. ábra).

 
 
1. ábra
 

A DOE, DOF, DOG derékszögű háromszögekben az E-nél, F-nél, G-nél található hegyesszög az oldallapoknak az alapsíkkal bezárt szöge. Tudjuk ugyanis, hogy két sík hajlásszögét a metszésvonaluk egy pontjába a síkokon belül állított merőleges egyenesek szöge méri, és például DE és OE is merőleges AB-re (ez a "három egymásra merőleges egyenes'' néven ismert tételből adódik). Ezek a szögek tehát a feltétel alapján mind β-val egyenlők, továbbá a háromszögek DO befogója közös, következésképpen a DOE, DOF, DOG háromszögek egybevágók, és így OE=OF=OG. Az O pont tehát az ABC háromszög beírt körének középpontja.
Válasszunk az AD élen egy tetszőleges P pontot. P-ben állítsunk merőlegest AD-re az ABD és ACD síkokban, messék ezek az AB, ill. AC egyeneseket a P1, ill. P2 pontokban. Az ABD és ADC síkok hajlásszöge definíció szerint a PP1 és PP2 félegyenesek szöge, azaz a PP1P2 háromszög P csúcsánál levő szög.
Ezek után a szerkesztést a következőképpen végezhetjük el. Felveszünk a, gúla alapjához hasonló ABC derékszögű háromszöget. Ezt megtehetjük, hiszen az ABC háromszög egyik hegyesszöge, α, adott. Megszerkesztjük a beírt kör O középpontját és O-nak az oldalakra eső E, F, G vetületét (2. ábra).
 
 
2. ábra
 

A DOE derékszögű háromszögnek most már ismerjük az OE befogóját és a DEO=β szögét. A DE=DF=DG átfogó, mely egyúttal az oldallapok magasságvonala, könnyen szerkeszthető. Az oldallapokon a D-ből induló magasságvonalak talppontjai az E, F ill. G pontok, így az ABD és ACD oldallapok ABD' és ABD'' leforgatottjait megszerkeszthetjük. Végül AD-n (melynek ábránkon két példánya szerepel) tetszőlegesen felvesszük a P pontot, azaz AD'-n egy P' és AD''-n egy P'' pontot úgy, hogy AP'=AP'' legyen. Az ABD' háromszögben P'-nél merőlegest állítunk AD'-re, ez az AB oldalt P1-ben metszi; az ACD'' háromszögben az AD''-re P''-ben emelt merőleges AC-t P2-ben metszi. Végül vesszük azt a PP1P2 háromszöget, melynek oldalai P1P2, P'P1 és P''P2; ennek P-nél levő szöge az ABD és ACD lapok szöge.
A másik két oldallap hajlásszöge hasonlóan szerkeszthető.
Az α és β szögeknek hegyesszögeknek kell lenniük. Ezzel a megszorítással a kérdéses gúla létezik, és az (tükrözéstől és középpontos hasonlóságtól eltekintve) egyértelmű. Így a szerkesztést mindig végre lehet hajtani, és az ‐ könnyen ellenőrizhető módon ‐ helyes eredményt ad.

 
Megjegyzések. 1. A megoldásban nem használtuk ki, hogy a gúla alaplapja derékszögű háromszög, a szerkesztés tetszőleges alap esetén hasonlóan elvégezhető.
2. Belátható, hogy a PP1P2 háromszög mindig egyenlő szárú. A P pont megfelelő megválasztásával elérhető, hogy a P1 pont E-vel, a P2 pedig G-vel essen egybe. Így a szerkesztést a következőképpen is be lehet fejezni. A D' és D'' pontok szerkesztése után E-ből AD'-re, G-ből AD''-re állítunk merőlegest, a talppontok legyenek P', ill. P'' (3. ábra).
 
 
3. ábra
 

Az E középpontú, EP' sugarú és a G középpontú, GP''=EP' sugarú körök metszéspontja P. Az ABD és ACD lapok hajlásszöge megegyezik az EPG szöggel.