Feladat: Gy.2136 Korcsoport: 14-15 Nehézségi fok: átlagos
Füzet: 1984/február, 70. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Logikai feladatok, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1983/szeptember: Gy.2136

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

P három különböző nemnegatív egész (S,K,H) összegként áll elő, így értéke legalább 3. De több nem is lehet, hiszen egyfordulós a bajnokság, és négy csapat van; vagyis P=3. Ez azt jelenti, hogy a többi csapat már játszott A-val, ezért az első oszlop szerint S>0, K>0. Másrészt nyilván S>K, hisz egyenlőség nem lehet: így a C csapat több mérkőzést kellett hogy játsszon, mint ahány ezek közül döntetlenre végződött. Ezeket figyelembe véve egyértelműen adódik, hogy S=2, K=1, H=0, és ebből az A csapat pontszáma M=5.
A C csapat nem lőtt gólt (H=0), de hármat kapott. Egyik mérkőzése döntetlen lett (K=1), ez nem lehet más, mint 0:0. A másik mérkőzésen így 0:3-ra kikapott. B nem nyert, D-vel csak A játszott, tehát C A-tól kapott ki, a döntetlent pedig B ellen játszotta.
A B csapat 5:5-ös gólaránnyal nem veszíthetett, mert nem volt győzelme ‐ csak döntetlenjei lehettek. Az egyiket C-vel játszotta, D-vel nem mérkőzött, így az 5:5-ös döntetlent A-val játszotta.
Végül nézzük a DA mérkőzést! Ezt A nyerte, mert az A csapat döntetlenjét B ellen játszotta és nem veszített. Eddig 8 gólt számolhattunk össze, D-nek tehát már csak egyet rúghatott a betűk értékére vonatkozó kikötés miatt. Így T=9.
Válaszunk a feladat kérdésére: négy mérkőzést játszottak le, ezek eredménye:

A-B5:5A-D1:0A-C3:5B-C0:0



Megjegyzések. 1. Sokan megjegyezték (helyesen), hogy a feladat csak akkor oldható meg; ha a ,,0 és 9 közé eső számok'' közé vesszük a 0-t és a 9-et is.
 

2. Többen ,,nem matematikai'' alapokról indulva kapták meg a helyes kitöltést, például azt használták fel, hogy a bajnoki mérkőzések eredménylistáján helyezési sorrendben tüntetik fel a csapatokat. Ez nem szerepelt információként a feladat szövegében, tehát esetleg eleshettek volna egy másik megoldástól. Másrészt a feladat enélkül is megoldható. Akik több helyen is erősen felhasználták ezt a feltételt, nem kapták meg a maximális pontszámot.