Feladat: Gy.2135 Korcsoport: 14-15 Nehézségi fok: könnyű
Megoldó(k):  Argay Katalin 
Füzet: 1984/február, 68 - 69. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Magasságvonal, Terület, felszín, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1983/szeptember: Gy.2135

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

a) A feltételeknek eleget tevő háromszög létezik. Ennek bizonyításához elegendő egy példát adnunk.

 
 
1. ábra
 

Legyen az ACDE téglalapban AC=DE=10, CD=EA=1 cm, a téglalap átlóinak metszéspontja legyen B (1. ábra). Ekkor az ABC háromszög területe a téglalap területének negyede, 14101=2,5 cm2>2 cm2. A háromszög B csúcshoz tartozó magassága 1/2, az AM=CN magassága pedig befogója az AME derékszögű háromszögnek, tehát kisebb, mint annak AE=1 cm átfogója. Tehát az ABC háromszög kielégíti a feltételeket.
 

b) Legyen a háromszög legnagyobb oldala a, az ehhez tartozó magasság ma.
 
 
2. ábra
 

Mivel a háromszög területe kisebb, mint 1 cm2, azért
ama2<1.
A feltétel szerint ma>2 cm, a fenti egyenlőtlenségből tehát a<1 cm következik. Mivel a volt a legnagyobb oldal, azért a háromszög mindegyik oldala kisebb, mint 1 cm. Ez viszont nem lehet, mert az ma magasság befogója egy olyan derékszögű háromszögnek, amelynek az átfogója a c oldal. Az átfogó viszont mindig nagyobb, mint a befogó. Ellentmondásra jutottunk, tehát nem létezik a feltételeknek megfelelő háromszög.
 

Megjegyzés. Az a) esetben ‐ ahogyan több dolgozatban is bizonyították ‐, a feltételeknek megfelelő háromszög csak tompaszögű lehet. A területe viszont tetszőlegesen nagy lehet, mivel AC-t tetszőlegesen növelhetjük.